Novi predsednik UNS-a Vladimir Radomirović

Na Izbornoj skupštini Udruženja novinara Srbije (UNS) održanoj juče u Ivanjici za predsednika je izabran Vladimir Radomirović, glavni urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka. Skupština je izabrala i nove predstavnike organa UNS-a, 40 članova Uprave i po pet članova Nadzornog odbora i Suda časti.

“Velika čast je biti na čelu UNS-a, Udruženja koje seže u 19. vek. Takve institucije treba održavati i jačati. U narednom periodu ćemo raditi na jačanju Udruženja kroz širenje članstva, povezivanje sa udruženjima u regionu, kroz zalaganje da se dva odsto od godišnjih budžeta izdvaja za lokalne medije koji su okosnica svakog demokratskog društva. Pomoći ćemo novinarima da se izbore za svoja kolektivna prava”, rekao je Vladimir Radomirović koji se prethodno zahvalio Ljiljani Smajlović i Ninu Brajoviću na svemu što su uradili na održanju i jačanju Udruženja.

“Insistiraćemo da se istraže okolnosti stradanja naših kolega, ne samo Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, već i onih koji su stradali u toku rata na Kosovu i Metohiji i kolega sa Radio-televizije Srbije koje je NATO ubio 1999. godine”, rekao je Radomirović i zaključio da je novinarstvo jedna od najlepših profesija i da je baviti se njome privilegija.

Vladimir Radomirović rođen je 25. septembra 1973. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu i studirao engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1994. godine, najpre u redakciji „Vremena“, a potom u „Danasu“, „Našoj Borbi“ i magazinu „Status”. Od 2003. do 2005. godine radio je na Televiziji B92 kao novinar i urednik vesti, da bi 2006. prešao u „Politiku“, gde je bio zamenik urednika spoljnopolitičke rubrike i, tokom 2008. godine, zamenik glavnog i odgovornog urednika.

Posle smene Ljiljane Smajlović sa mesta glavne urednice, sa grupom kolega ukazivao je na cenzuru koju je sprovodio novi glavni urednik, kao i na sukob interesa u kojem se našao tadašnji premijer Mirko Cvetković, čija je firma zarađivala na ugovoru sa „Politikom“. Posle višemesečnog maltretiranja i cenzurisanja tekstova, grupa novinara dobila je otkaze krajem 2009. godine.

Koristeći ovo iskustvo i potrebu da se novinari zaštite od pritisaka, a novinarski izvori od pretnji, Radomirović i nekoliko kolega iz „Politike“ 2010. godine napravilo je „Pištaljku“, portal za prijavljivanje i istraživanje korupcije, kao i za zaštitu uzbunjivača.

Na Skupštini je bilo prisutno 131 redovnih članova UNS-a. Skupštini su se obratili i državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Crne Gore Goran Ćetković i predsednica Glavnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata RTV i filmskih radnika Srbije iz RTS-a Ana Đurković.

Izvor: UNS

Foto: N1/UNS

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар