Intervju: Stefan Radovanov, veteran Atletskog kluba “Mladost” – Pobedio sam samog sebe

Stefan Radovanov, član veterana Atletskog kluba „Mladost“ prvi je Bosilegrađanin koji je istrčao Beogradski maraton. Atletski klub „Mladost“ osnovan je 2006. godine i danas posle više od decenije uspešnog rada, ima veliki broj aktivnih članova. Klub je formirala grupa atletskih entuzijasta na inicijativu Stefana Stojkova, zamenika predsednika Opštine Bosilegrad i Miodraga Jakimova, načelnika Opštinske uprave Bosilegrad. Veterani, seniori, mlađi i stari pioniri i juniori, sa ponosom nose boje kluba na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Za vreme svog postojanja klub je osvojio pregršt pehara i medalja, kao i titulu prvaka Srbije u višeboju 2008. godine u pojedinačnoj konkurenciji u kategoriji starijih pionira.

Radovanov je, prvi Bosilegrađanin koji je istrčao Beogradski maraton ove godine. Stazu dugu 42 kilometara i 195 metara istrčao je za 4 sata, 13 minuta i 17 sekundi, što je odlično vreme za nekog ko prvi put učestvuje na maratonu. Za njega sport, posebno trčanje predstavlja ventil za oslobađanje negativne energije i relaksaciju. Osim što uživa u trčanju, bavi se i biciklizmom, redovno učestvuje u šetnjama i putovanjima koje organizuje Planinarsko udruženje SUP „Mladost“ iz Bosilegrada.

Kakav je osećaj učestvovati na ovako velikoj manifestaciji?

S obzirom da sam se spremao samo tri meseca, zadovoljan sam postignutim rezultatom. Neverovatan je osećaj biti deo jedne velike manifestacije i trčati sa toliko ljudi, jer ih je bilo ukupno 7.000.

Šta Vam je ostavilo najjači utisak sa maratona?

Čudan je doživljaj kada su ulice kojim tog dana trčite zatvorene za saobraćaj. Sve je blokirano samo za vas i zbog vas.

 A kakav je osećaj kada prolazite kroz cilj?

Najveću energiju i osećaj olakšanja osetiš prilikom prolaska kroz cilj, kada te na cilju čeka zaslužena nagrada, medalja, ma koji da ste bili po redu na trci.

Imali ste mnogo trka. Koja je ostavila najveći utisak?

Uspešno sam istrčao 7 polumaratona. Svakoj trci sam se iznova radovao i znao da svaka nova destinacija donosi sa sobom nova trkačka iskustva. Najveći utisak ostavila mi je sama trka sa maratona u kojoj sam uprkos kišovitom vremenu i više nego uživao. Uspeo sam da pobedim samog sebe!

– Koliko trenirate i kako izgleda jedan vaš trening?

– Imam dovoljno vremena za redovno treniranje. Sve zavisi da li je to period priprema ili trening pred trku. Uglavnom je to lagani tempo trčanja, a svaki trening započinjem i završavam istezanjem. Ipak sam ja samo rekreativac.

Gde trenirate, da li je to gradski stadion?

– Uglavnom treniram na gradskom stadionu „Peskara“ u Bosilegradu. Trčim u pogodnim delovima grada, kao i na relaciji od Bosilegrada do lokalnih sela. Takođe, redovno treniram u teretani na otvorenom, koja je deo projekta kompanije „Coca – cola“, koji je podržala opština Bosilegrad. Smatram da je to najbolji projekat za mlade ljude u ovom gradu.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Jedan od glavnih ciljeva biće popravljanje ličnog rekorda. Želim da dokažem sebi da mogu uspeti da ostvarim još bolji rezultat.

 А. Zareva

Foto: Antoneta Zareva

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар