Veliki hakerski napad širom sveta – Pogođeno 99 zemalja

Globalni sajber napad, za koji se veruje da je izazvan procurelim virusom iz NSA, pogodio je organizacije širom sveta. Prema dosadašnjim izveštajima, napad je zahvatio 99 zemalja, uključujući Rusiju i Kinu. Još uvek se ne zna ko stoji iza napada.

Firma koja se bavi bezbednošću na internetu “Avast” saopštila je da je zabeležila oko 75.000 slučajeva napada. Reč je o napadu softverom koji blokira računar i ne dozvoljava njegovo korišćenje, dok se hakerima ne isplati otkup. Korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju “WCry” i “WannaCry”.

Talas sajbernapada koji su izazvali haos širom planete je “na dosad nezabeleženom nivou”, saopštio je Evropol, prenosi AFP. Navedeno je da će zbog ovih napada “biti potrebna složena međunarodna istraga radi utvrđivanja počinilaca”. Evropol je saopštio i da sarađuje sa zemljama i kompanijama koje su pogođene sajberom napadom.

Među najugroženijima su zdravstveni sistemi u Engleskoj i Škotskoj. Bi-Bi-Si veruje da je napadom pogođeno oko 40 zdravstvenih organizacija i ustanova čiji je rad ugrožen.

Virus se proširio u petak kada su mnoge medicinske ustanove prijavile da su im računari otkazali “jedan po jedan”. Zatim je napad detektovan u mnogim evropskim zemljama.

Veliki broj španskih kompanija uključujući “Telefoniku”, “Iberdrolu” i “Gas natural” su pogođene, a osoblju je rečeno da isključe računare.

Pogođeni su i portugalski “Telekom”, kompanija “Fedeks”, švedske lokalne vlasti

“Megafon”, drugi po veličini mobilni operater u Rusiji. Ljudi su na društveni mrežama delili fotografije zaraženih računara uključujući i aparat za izdavanje voznih karata u Nemačkoj, kao i računar univerzitetske laboratorije u Italiji.

Prema nekim izveštajima, Rusija je pretrpela najviše napada, prenosi Bi-Bi-Si. Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdila je sinoć da su se i njihovi kompjuteri našli na meti hakerskog napada, ali da su na vreme primenjene zaštitne mere pa je virus blokirao tek manje od jedan odsto računara ministarstva.

Kada je reč o Kini, ta zemlja još uvek nije zvanično potvrdila da je pretrpela neki napad, ali prema komentarima na društvenim mrežama napadnut je računar na jednom univerzitetu.

Sinoć je Politiko pisao da se iza masovnih napada nazire navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije.

U međuvremenu je američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost saopštilo da su SAD spremne da pruže podršku stranim partnerima u odbijanju napada.

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije je rekla da vlada još ne zna ko stoji iza globalnog sajber napada.

“Nismo u mogućnosti da vam kažemo ko stoji iza napada. Taj posao (istrage) je i dalje u toku”, rekla je ona radiju Bi-Bi-Si, prenosi Rojters.

Britanska ministarka policije je navela da Nacionalni centar za sajber bezbednost sarađuje sa zdravstvenom službom u toj zemlji kako bi se osiguralo da napad bude obuzdan i ograničen, dok Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala radi sa svima njima na otkrivanju odakle je napad došao.

Radova je rekla da vlada u Londonu ne zna da li je napadom upravljala strana vlada.

Izvor: RTS, BBC, Tanjug

Foto: pixabay.com

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар