Vlada Srbije donela odluku o izradi prostornog plana Specijalnog rezervata prirode Jerma na teritoriji Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode Jerma, koji obuhvata delove teritorije Grada Pirota i opština Dimitrovgrad i Babušnica.

Ovaj rezervat svrstan je Regionalnim prostornim planom za područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog upravnog okruga u područja prirodnih vrednosti i veoma kvalitetne životne sredine, sa manastirom Poganovo koji je proglašen kulturnim dobrom velikog značaja i čija okolina je predložena za zaštitu.

Vizija i dugoročni cilj donošenja plana je da se obezbede prostorni uslovi za ostvarenje posebne namene ovog područja, odnosno za zaštitu i uređenje Specijalnog rezervata prirode Jerma, zaštićenog područja prve kategorije od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Prostorni plan područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode Jerma sadržaće detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja prema utvrđenom režimu zaštite pojedinih prirodnih celina.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je maj 2018. godine, a okvirna procena sredstava za izradu Prostornog plana, koja obezbeđuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 9 miliona dinara sa PDV-om.

Izvor: ekapija.com

Foto: D. A. Videnov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар