Međunarodni festival jednominutnog filma Mister Vorky od 2. do 4. juna u Rumi

Četvrto izdanje Međunarodnog festivala jednominutnog filma Mister Vorky biće održano od 2. do 4. juna u Kulturnom centru Ruma. U dva takmičarska programa, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 105 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja.

U konkurenciji za nagradu za najbolji domaći film takmičiće se 7 jednominutnih filmova. O nagradama festivala odlučivaće međunarodni tročlani žiri u sastavu: Sunčica Fradelić, filmska autorka i predsednica Kino kluba Split, Radoj Nikolov, filmski autor iz Bugarske i Goran Miloradović, istroričar kulture iz Beograda. Pored kratkometražnih, u okviru festivala će biti prikazan j jedan dugometražni igrani film – Mesec od papira iz 1973. godine, a u režiji Pitera Bogdanoviča. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je Novac i film. 

Prateći program je popunjen prezentacijama i predavanjima, od kojih ističemo predavanje domaćeg filmologa Božidara Zečevića Vorkapić, Vinaver i srpski avangardni film, nastalog u saradnji sa Srpskim filmološkim centrom. Takođe, biće upriličena prateća izložba „Vorkapić – crteži“. Za vizuelni dizajn plakata i nagrade festivala pobrinuli su se lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, uz pomoć norveškog animatora Runea Eriksona, koji je zadužen za animiranu špicu festivala.

Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, koji iznova  i na ovaj način nastavlja svoju misiju propagande života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, od svog nastanka 2005. godine.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Rapublike Srbije i Opština Ruma, a suorganizatori su Kulturni centar, Zavičajni muzej i Mesna zajednica Dobrinci.

Kompletan program i satnicu festivala možete videti na ovom linku.

Izvor: fcs.rs (autor: Zoran Janković)

Foto: Dragan Cakić i Milan Milosavljević, Vorky Team, na konferenciji za medije u KC Ruma

Poster: Dejan Delić

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар