LŠ: Real Madrid krunisan u Kardifu

Pobedom nad Juventusom na Milenijum stadionu u Kardifu rezultatom 4:1 (1:1) fudbaleri Real Madrida osvojili su najprestižnije evropsko klupsko takmičenje Ligu šampiona i na taj način postali prvi tim koji je odbranio titulu  najboljeg na Starom kontinentu, otkako se takmičenje igra u ovom formatu.

Real Madrid je poveo golom Kristijana Ronalda u 20. minutu meča, da bi sedam minuta kasnije hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić fenomenalnim golom doneo izjednjačenje svom timu. Na poluvremenu se otišlo rezultatom 1:1. U nastavku meča “kraljevski klub“ je u potpunosti nadigrao Juventus i golovima Kazemira, Kristijana Ronalda i Marka Asensija potpuno zasluženo stigao do trofeja.

Juventusu je ovo najteži poraz u poslednjih 5 godina, a vredno pomena je i činjenica da je torinska “Stara dama“ do finalnog meča u Kardifu primila svega 3 gola, da bi u večerašnjem finalu kapitulrala čak 4 puta. Real Madridu je ovo bila 12 titula prvaka Evrope u istoriji kluba, uz 3 poraza u finalima najelitnijeg fudbalskog takmičenja 1962., 1964. i 1981. godine.

Real Madrid (4-3-1-2): Navas, Karvahal, Varan, Ramos, Marselo, Kros (Morata 88), Kazemiro, Modrić, Isko (Asensio 83), Ronaldo, Benzema (Bejl 77)

Trener: Zinedin Zidan

Juventus (4-2-3-1): Bufon, Barzalji (Kuadrado 66), Bonući, Kjelini, Alveš, Pjanić (Markizio 71), Kedira, Sandro, Dibala (Lemina 77), Iguain, Mandžukić

Trener: Masimilijano Alegri

 A. Todorov

Foto: EPA/GERRY PENNY

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар