Uhapšene 74 osobe u akciji “Signal”: Pripadnici MUP-a u Pirotu lišili slobode 3 osobe

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Bezbednosno informativnom agencijom, u koordiniranoj akciji „Signal“, uhapsili su 74 osobe i podneli krivčne prijave u redovnom postupku protiv 46 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela vezanih za krijumčarenje ljudi.

Osumnjičeni su, kako se sumnja, izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu  štetu od oko dva milijarde dinara budžetu Republike Srbije, Fondu za kapitalna ulaganja autonomne pokrajine Vojvodine, budžetima lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je policijskom akcijom „Signal“ zadat snažan udarac finansijskom kriminalu i korupciji, posebno kada je reč o zloupotrebama u državnim organima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Pirotu uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebom službenog položaja, uz novčanu naknadu, osiguranicima PIO fonda omogućili upisivanje fiktivnog radnog staža i na taj način oštetili budžet Republike Srbije za više od 20.000.000  dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su B.S. (1988) i službenici PIO fonda u Pirotu S.K. (1969) i R.K. (1962).

Sumnja se da je B.S. od 2013. do 2015. godine pronalazio u Nišu osobe, kojima je nedostajao određen period radnog staža za ostvarivanje prava na penziju.

Po pronalasku takvih osiguranika, uz novčanu naknadu od oko 200 evra po godini radnog staža koja je nedostajala za ostvarivanje prava, osumnjičeni je stupao u kontakt sa zapolsenima u PIO fonda u Pirotu S.K. i R.K., koji su za te osiguranike upisivali fiktivni radni staž u matičnu bazu podataka PIO Fonda, iako ti osiguranici nikada nisu radili kod poslodavaca preko kojih im je upisan radni staž.

Na taj način osiguranici su rešenjem PIO fonda nezakonito ostvarili pravo na penziju i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 20.000.000  dinara, što predstavlja zbir svih primljenih penzija od dana sticanja prava do danas, na štetu budžeta Republike Srbije.

Ovde možete pogledati spisak uhapšenih po gradovima kao i dela za koja se sumnjiče

Izvor i foto: MUP Srbije

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар