Neobična carinska zaplena: Oduzet sat vredan 37.000 evra

Carinici su 13. juna sprečili pokušaj da se u Srbiju unese neprijavljen ručni sat čija je vrednost oko četiri i po miliona dinara. Skupoceni sat sa sobom je nosio 35–godišnji ekonomista iz Beograda, koji je u večernjim časovima doputovao iz Ljubljane u Beograd. Iako se po sletanju uputio ka zelenom kontrolnom prolazu namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave za carinjenje, carinici su odlučili da detaljno pregledaju njegov prtljag rentgenom. Tada su u ručnom prtljagu, osim ličnih stvari, pronašli potvrdu o povraćaju poreza i račun za sat marke “Audemars Piguet”, izdate i overene tog istog dana u Sloveniji, na ime pomenutog putnika.

Daljom kontrolom ustanovljeno je da se navedeni sat nalazi na putnikovoj ruci, a njegovo objašnjenje bilo je da nije znao da je potrebno da sat prijavi jer je reč o poklonu koji je dobio od poslovnog partnera.

Na beogradskom aerodromu otkrivanje skupocenih satova u prtljagu putnika koji dolaze iz inostranstva nije retkost. Poslednji takav slučaj dogodio se sredinom maja, kada je u prtljagu Novosađanke koja je doputovala letom iz Frankfurta otkriven luksuzni sat ”Hubolt Big Bang”, vredan preko 12.000 evra.

Uprava carina još jednom podseća domaće putnike da za svoje lične potrebe u Srbiju bez plaćanja dažbina mogu uneti robu u vrednosti do 100 evra, dok se predmeti čija vrednost prelazi navedeni iznos moraju prijaviti.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар