Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Pirot organizovala je 16. juna tradicionalnu manifestaciju “Dan polja srnih žita” na svojoj poljoprivrednoj ekonomiji u Pirotu. Ove godine u  demo-ogledu postavljeno je 28 različitih sorti strnih žita – 18 sorti ozime pšenice, 5 sorti tritikalea, 4 sorte ječma i 1 sorta raži, a semenske kuće  koje su zastupljene u ogledu su: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad,  Galenika Fitofarmacija LG, Agromarket KWS, KB Agroekonomik i BC Institut Botinek Zagreb.

Cilj postavljanja ogleda je prezentacija raznog sortimenta i ocena sorti za ovo agroekološko područje imajući u vidu plastičnost, tolerantnost na bolesti i štetočine i naravno tolerantnost na stresne uslove (suša i visoke temperature koje su sve izraženije poslednjih godina), kako bi proizvođači na najlakši mogući način mogli da odaberu sorte za svoje parcele.

Kao krajnji korisnik ogleda i pravilnog odabira sorti je poljoprivredni proizvođač koji postizanjem visokog prinosa žita postaje konkurentniji na tržištu i dobija mogućnost povećanja obima proizvodnje.

Ovo je bila prilika da naši poljoprivredni proizvođači postave pitanja kompetentnim ljudima, kao i da međusobom razmene iskustva. Danu polja je prisustvovalo 70-ak poljoprivrednih proizvođača, kao i predstavnici semenskih, hemijskih i osiguravajućih kuća i mediji.

 Mimica Kostić Đorđević dipl. ing. agronomije 

Foto: PSSS Pirot

 

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар