Opština Dimitrovgrad dobila preko 8,5 miliona bespovratnih podsticajnih sredstava za razvoj nataliteta

Među 15 opština u Srbiji koja su dobila ukupno 130 miliona bespovratnih podsticajnih sredstava za razvoj nataliteta nalazi se i opština Dimitrovgrad. Zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov je potvrdio za portal “Far” da je opština Dimitrovgrad dobila preko 8,5 miliona dinara bespovratne pomoći.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović  izjavila je za RTS da konkursom, kojim je 15 opština dobilo sredstva, država u lokalnim samoupravama pomaže razvoj nataliteta. Ona je naglasila da je to prvi put da se država konkretnim merata bori protiv izumiranja gradova i opština. Gostujući u Dnevniku RTS-a ministarka je navela da se na konkurs prijavilo 90 lokalnih samouprava, država je za realizovanje projekata opredelila 130 miliona dinara, a podsticajna nepovratna sredstva dobilo je 15 opština.

Ministarka je potpisala ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava iz opština Vladičin Han, Dimitrovgrad, Blace, Crna Trava, Žitište, Golubac, Knić, Trstenik, Šid, Vlasotince, Bačka Topola, Sečanj, Prokuplje, Nova Varoš i Irig.

Kriterijumi za dobijanje sredstava bili su da opština ima program “bolje demografske budućnosti” i svaka od njih morala je da izdvoji najmanje 15 odsto sredstava iz svog budžeta za populacionu politiku.

P. Videnov (izvor: Tanjug/RTS)

Foto: D. A. Videnov

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар