Svetsko priznanje „Data journalism award“ za KRIK

KRIK-ova baza imovine političara proglašena je za najbolju novinarsku bazu na svetu sastavljenu od javno dostupnih podatka. Priznanje dodeljuje Globalna mreža urednika (Global Editors Network), vodeća organizacija posvećena inovacijama u novinarstvu.

U ime redakcije KRIK-a nagradu su primili glavni i odgovorni urednik Stevan Dojčinović i novinarka Dragana Pećo.

„Data journalism award“ je najveće međunarodno priznanje za radove iz oblasti novinarstva zasnovanog na podacima i dodeljuje se od 2012. godine u deset kategorija.

U kategoriji open data (javno dostupni podaci), KRIK je bio u finalu sa pet velikih svetskih istraživačkih redakcija, među kojima je bila i čuvena američka „Propablika“ (ProPublica).

Nagrade su dodeljene na samitu Globalne mreže urednika u Beču kom je prisustvovalo više od 750 urednika i novinara iz 70 zemalja. Ove godine ukupno je prijavljeno 573 novinarska rada iz 51 zemlje što je rekordan broj od kad se nagrada dodeljuje.

O bazi

KRIK-ov istraživački tim mesecima je prikupljao i pregledao više hiljada stranica dokumenata o imovini, poslovima i sudskim i drugim postupcima vodećih političara u Srbiji – članova vlade i njihove porodice. Podatke o tome šta poseduju, čime su se bavili i sa kim su poslovali ključni političari, KRIK je objavio u jedistvenoj  bazi koja je dostupna čitaocima na adresi www.imovinapoliticara.krik.rs.

Ovo je ujedno i prvi put da su novinari, osim imovine političara, proveravali i šta poseduju članovi njihove uže porodice. Novinari su se i njima bavili jer političari, znajući da su pod okom javnosti, skrivaju imovinu i vode je na imena supružnika, roditelja, braće i sestara ili dece.

Informacije u bazi zasnovane su na javno dostupnim podacima i zvaničnim dokumentima, koji su sada dostupni čitaocima na jednom mestu. Za procenu vrednosti nekretnina, KRIK je angažovao agenciju za promet nekretnina koja je proračunavala tržišne vrednosti.

Izvor: KRIK/NUNS

Foto: KRIK

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар