Grčki državljanin pokušao u bugarskom autobusu da prokrijumčari dva Jevanđelja iz 17. i 18. veka

Carinici su noćas oko 2:00 časa posle ponoći, u saradnji sa graničnom policijom, tokom izlazne kontrole na graničnom prelazu “Horgoš” sprečili krijumčarenje dva Jevanđelja iz 17. i 18. veka.

Vredno kulturno blago pokušao je da prokrijumčari 47-godišnji grčki državljanin, koji kao kuvar radi u Beču, gde se i uputio.

Naime, putnik se nalazio u autobusu koji je iz Bugarske prevozio putnike ka prestonici Austrije i u susretu sa carinicima na prelazu “Horgoš” niko od putnika i osoblja autobusa nije ništa prijavio carinskoj kontroli.

Carinici su međutim tokom detaljne kontrole prtljaga, u torbi pomenutog putnika pronašli 2 knjige Jevanđelja i to iz 1671. godine i iz 1780. godine. Putnik je izjavio da je knjige poneo u Beč gde inače radi i da nije znao da treba da ih prijavi pri ulasku u Srbiju kako bi uopšte mogao da ih iznese.

Važno je napomenuti da u slučajevima kada putnici sa sobom nose umetnička dela ili dela od kulturnog značaja, za to moraju posedovati adekvatnu dozvolu izdatu od nadležnog organa zemlje iz koje se delo iznosi. Zbog specifičnosti slučaja, autentičnost i vrednost knjiga biće utvrđena tek nakon stručne ekspertize.

Izvor i foto: Uprava carina R. Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар