Manastir “Sv. Kirik i Julita” u selu Smilovci proslavio svoju slavu

I danas je kao i godinama unazad, u manastiru svetih velikomučenika Kirika i Julite u dimitrovgradskom selu Smilovci, svečano obeležena hramovna slava. Po tradiciji crkva je bila ispunjena vernim narodom, a svetu liturgiju je služio đakon Slavko Obradović iz Niške eparhije uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz pirotskog i dimitrovgradskog kraja, kao i gostiju iz drugih parohija.

Veličanstvenoj atmosferi na liturgiji doprinos su dali svi prisutni koji su se uključili u pevanju. Najsvečanijem činu, primanju Svetog  Pričešća, pristupio je veliki broj vernika, a nakon toga je usledilo osvećenje i rezanje slavskog kolača. Ovogodišnji kolačar je bila Justina Jelenkov iz sela Petrlaš, a za narednu godinu tu ulogu je preuzela Ana Stojkov iz Beleša.

Odnedavno manastir je dobio i svog nastojatelja. To je otac Jovan Jelenkov, rođen i živeo u Valjevu, a poreklom je iz Petrlašа. Otac Jovan je za kratko vreme uspeo da renovira i poploča pod crkve, postavio je prozore i ukrasio crkvu novim ikonama. Time ova svetinja isijava još lepšim sjajem, a svojim mirom i tišinom kojim pleni postaje predivna oaza za posetioce koji bi da pobegnu od ubrzane svakodnevice i ”okupaju se” u lepoti ove predivne svetinje.


Danijela Hristov

Foto: Danijela Hristov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар