Press konferencija dan pre početka 52. Filmskih susreta u Nišu

Na danjašnjoj press konferenciji povodom početka 52. Filmskih susreta u Nišu govorili su Srđan Savić, direktor festivala, Vladan Živković umetnički direktor, Uroš Parlić, predsednik saveta Filmskih susreta i Dejan Dabić, član saveta.

Novinarima se najpre obratio Vladan Živković, umetnički direktor festivala, koji je na početku svog obraćanja rekao da ima dve radosne vesti, kako za njega, tako i za Nišku publiku.

Prva vest je da će na otvaranju festivala biti prisutno 50 glumaca i da su svi potvrdili svoje učešće kaže Živković i dodaje:

“Ako ste otvorili knjigu 50 godina festivala, na srednjim stranama je fotografija svih glumaca koji su došli. Nisam bio lenj da nas izbrojim koliko smo bili, a stajali smo rame uz rame na prepunoj pozornici. Bilo nas je 28. Sada razmišljam kako će nas stati 50 na pozornici. Meni nije jasno gde ćemo svi stati sobzirom na kapacitet pozornice. Ja ću se kasnije priključiti. Iskreno radujem se zbog toga što će nas biti 50, a verujem da se i vi novinari radujete tom broju glumaca i siguran sam da će i publika biti sretna. Neću govoriti o glumcima koji će dolaziti da se priključe na dva do tri dana i da se poklone publici”.

Druga stvar je umetnički žiri festivala. Predsednica žirija je Jelica Sretenović, prvi član žirija je Ivan Bekjarev, a drugi član žirija je Minja Filipović. To je žiri koji će ove godine ocenjivati rad glumaca.

Za najbolju odigranu komičnu ulogu ove godine ustanovljena je Mandina nagrada koja nosi 100.000 dinara. Ona je nezvanična i predlagač nagrade je odredio žiri koji čine Mandina supruga, drugi član je predstavnik „Blica“, a Nedeljko Bajić suvlasnik Kontrast studija je treći član.“Kao direktor festivala mogu da potvrdim da će biti prisutan veliki broj glumaca i da će doći pojedine kompletne ekipe recimo filma „Stado“, kao i filma „Santa Maria della Salute“, tako da će po svim prilikama ovo biti jedan od bogatijih festivala. Suština je u tome da svaki dan bude bogat glumcima, koji će se predstaviti publici .Što se tiče pratećih programa, najatraktivniji je KINO REGION koji će se odvijati u bioskopu Sinepleks, a koji je ove godine i strateški partner. Ovaj program će se realizovati od 25. do 30. avgusta, u vremenu od 17:00 do 20:00 sati, a u slučaju lošeg vremena i zvanične proekcije će biti u njemu od 20:30 sati” – kazao je Živković.

 

 

Na zvaničnom otvaranju festival, u četvrtak 24. Avgusta, u 20:30 sati, je i dodela nagrade PAVLE VUJISIĆ, za izuzetan doprinos glume u domaćem filmu. Ove godine laureat je SVETLANA CECA BOJKOVIĆ, koja će otvoriti festival, a biće upriličena i svečana predaja ključeva grada Jelici Sretenović, kao predsednici žirija. Ključeve će uručiti gradonačalnik Niša Darko Bulatović, a biće upriličen i prigodan kulturno-umetnički program na kome će nastupiti orkestar Impresija.

Što se tiče zatvaranja, biće zanimljiv kolažni program, koji podrazumeva glumačke zvezde u pevačkim nastupima. Biće interpretirane numere iz poznatih filmova domaćih i svetskih, nakon čega će uslediti uručivanje zvaničnih i nezvaničnih nagrada.

Pripremio Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić

Сподели публикация
Написал/ла

Живорад Жижа Костич е роден през 1955-та година в Парачин, но още от едногодишна възраст живее в Ниш, където завършва основно и средно икономическо училище, а по-късно и частен факултет (катедра Журналистика) в Института за следване „Екоман” Грачаница – Прищина. Работи в Нишка банка в Ниш и в отдела й в Белград, както и в Народния театър Ниш на длъжност „бизнес секретар“, след което се насочва към медиите и журналистиката. В местните телевизии в Ниш работи като ТВ оператор (Телевизия Стар 5) и завършва школата на BBC в организацията на ANEM. През 80-те години става член на Асоциация на журналистите в Сърбия и започва професионално да се занимава с медии в току-що сформираната Градска телевизия, по-известна като Нишка телевизия. Времето на бомбардировките над тогавашната Съюзна Република Югославия през 1999-та година оставя голяма следа върху кариерата му и е назначен за военен оператор на командата на трета армия. В разгара на НАТО бомбардировките заснема въздушните нападения над гр. Ниш, а много негови автентични записи от този период обиколиха света. През 2009-та година по покана на тогавашния ректор на Нишкия университет с неколцина колеги и университетски професори участва в създаването на първата интернет телевизия на един университет в Сърбия. Поради икономически причини този медиен проект не стартира, но се създава интернет телевизионен портал „Нуит”. Работи в Университета в Ниш като оператор и монтажист и отговаря за връзките с обществеността. Баща му е царибродчанин. С удоволствие приема поканата за сътрудничество с портал „Фар”, за който смята, че е мултимедиен двуезичен информатор със своевременно и обективно отразяване на събитията.

Без коментар

Оставете коментар