Novinar Nedim Sejdinović: Prvi znaci života policije i tužilaštva

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da je krivična prijava koju je policija podnela protiv osobe koja mu je pretila “prvi znak života”, koji su povodom brojnih pretnji upućenih članovima i saradnicima NDNV-a pokazali policija i tužilaštvo.

“U više navrata smo i moje kolege iz NDNV-a i ja bili mete napada i pretnji smrću. Sve smo te napade i pretnje, koje traju godinama, prijavljivali nadležnim organima i ovo je prvi znak života koji su tim povodom dali policija i tužilaštvo. Da li je to prvi korak na putu od 1.000 milja ili izuzetak koji potvrđuje pravilo, sačekaćemo sa zaključkom”, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, činjenica je da policija i tužilaštvo pokazuju neverovatnu neefikasnost kada su na meti novinari i “neki drugi koje režim prepoznaje kao neprijatelje”.

“Moraće da imaju mnogo bolje rezultate, da bismo zaista poverovali da se nešto menja. Sada, kada su tužilaštvo i policija pokazali svoju umešnost u otkrivanju osoba koje su krile svoj identitet, očekujem da će biti efikasni i u procesuiranju onih koji su pretili novinarima i napadali ih, a koji nisu krili identitet. Bilo da su to oni koji su pretili preko društvenih mreža, bilo da su to oni koji su delovali u oflajn sferi, poput aktivista SNS-a na Vučićevoj inauguraciji”, kazao je Sejdinović.

MUP Srbije je juče saopštio da je identifikovala osobu koja je preko društvene mreže Fejsbuk pretila predsedniku NDNV-a. Kako je saopštio MUP, reč je o državljaninu Bosne i Hercegovine M.S (21), osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti Sejdinovića, i protiv njega je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović dobio je početkom aprila ove godine na desetine uvreda i pretnji smrću, nakon što je na svom privatnom Fejsbuk profilu objavio fotografiju žute patke, simbola inicijative “Ne davimo Beograd”, uz poruku “Srećan Veliki patak svima koji slave”.

Sejdinović je pretnje prijavio policiji i tužilaštvu, a među brojnim pretnjama smrću, psovkama i optužbama koje su mu upućene, nazivali su ga “balijom”, “muslimanom, autonomašem”, kao i da je “soroševac”, i da se “sprda” sa hrišćanskim praznikom.

Nedim Sejdinović, programski urednik NDNV-a Dinko Gruhonjić, kao i pojedini članovi i saradnici tog novinarskog udruženja veoma često su na meti pretnji. Sve te pretnje NDNV dokumentuje i prijavljuje policiji, ali do sada nikada nijedan slučaj nije rasvetljen.

Izvor: Beta/NUNS

Foto: autonomija.info

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар