U dimitrovgradskom Domu zdravlja održano predavanje na temu: „Polno prenosive bolesti“

U dimitrovgradskom Domu zdravlja danas je održano predavanje za zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi na temu „Polno prenosive bolesti“. Edukator dr Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine govori za FAR o tome šta su i koje polne bolesti postoje, kao i o simptomima, lečenju i zaštiti od njih.

„Polne bolesti se prenose seksualnim kontaktom putem krvi, semena ili vaginalne tečnosti i osoba može da oboli svaki put kada ima nezaštićeni seksualni odnos sa partnerom koji je već inficiran jer nema trajnog imuniteta. Najčešće obolevaju osobe uzrasta od 15 do 49 godina. U Srbiji poslednjih godina postoji nagla ekspanzija ovih bolesti. Na prvom mestu su kondilomi, zatim slede genitalne bradavice i hlamidija.

Ranije su bile dominantne gonoreja i sifilis, a danas postoji preko 50 različitih vrsta oboljenja koja se prenose polnim putem. Bakterije izazivaju sledeće bolesti gonoreju, sifilis i hlamidiju, kao i mikoplazmu genitalijum i genitalnu ureaplazmu. Virusi izazivaju genitalni herpes, genitalne kondilome, hepatitis B, C i D, kao i HIV infekciju, odnosno sidu. Parazitske infekcije su trihomona i stidne vaši, a gljivična infekcija je kadnidijaza. Pojedine vrste humanog papiloma virusa koji izazivaju kondilome, imaju veliki onkogeni potencijal i najčešći su uzročnici raka grlića materice“, kaže Jordanov.

„Prvi znaci polnih bolesti su upala kože, pojava rana sa ili bez bola na genitalnoj, oralnoj ili rektalnoj regiji, bolno uriniranje praćeno osećajem peckanja, gnojni iscedak iz uretre, neuobičajeno vaginalno krvarenje, povišena temperatura. Simptomi polno prenosivih bolesti mogu da izostanu mesecima, čak i godinama i to su kasni znaci infekcije i tu spadaju crvenilo, osip ili ranice bilo gde na telu, uporna genitalna upala koja slabo reaguje na terapiju, bol pri polnom odnosu, bol u testisima, crvenilo, otok i bol u maloj karlici, neurološki i kardiološki problemi, a najvažnije od svega je nastupanje neplodnosti i pojava karcinoma“, ističe Jordanov.

Antibiotici mogu da izleče gonoreju, sifilis, hlamidiju i trihomonu. Većina polno prenosivih virusnih infekcija nisu izlečive. Za hepatitis B, virozu i humani papiloma virus postoje vakcine. Virusne infekcije mogu da se zaleče, ali virus ostaje u organizmu doživotno. Najbolja zaštita je izbegavanje rizičnog ponašanja i odnosa sa partnerom koji je monogaman. Preporučeje se razgovor između samih partnera o prethodnim seksualnim iskustvima, a korišćenje kondoma je obavezno, iako oni ne pružaju zaštitu od svih polno prenosivih bolesti. Bilo kakva promena je znak za odlazak kod lekara i ne treba ga odlagati. Lečenju se podvrgavaju oba partnera prema uputstvima lekara. Ako se ne leče, pojedine polno prenosive bolesti mogu imati dalekosežne posledice, kao što su neplodnost, karcinom, a neke su i neizlečive, kao što je recimo sida.

Predavanje je organizovano u okviru projekta lokalne samouprave za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2017. godini. Projekat finansira kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар