Oko 700 dece migranata koji borave u Srbiji od 1. septembra biće uključena u sistem obrazovanja

Prema podacima kojima raspolaže Komesarijat za izbeglice Republike Srbije oko 700 dece izbeglica ove godine treba da bude uključeno u osnovnoškolsko obrazovanje. Deca se nalaze u prihvatnim centrima u 20 mesta u Srbiji, a prema podacima 174 njih je u prihvatnim centrima u Pirotskom okrugu u Dimitrovgradu, Pirotu i Beloj Palanci.

U dimitrovgradskom Tranzitno-prihvatnom centru, prema rečima Damira Gakova, predstavnika Komesarijata za izbeglice, trenutno boravi 16 dece osnovnoškolskog uzrasta i 10 dece srednjoškolskog uzrasta od ukupno 31 deteta koje je u centru.

Prošle godine oko 90 mališana iz prihvatnih centara završilo je školsku godinu u Srbiji, a za ovu godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremilo je Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica i tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja.

“To znači da su i migranti koji se trenutno nalaze u našoj zemlji postali svesni da će ovde ipak provesti duži period i sada je akcenat na uključivanju dece u obrazovni sistem i druge vidove uključivanja i zbrinjavanja”, rekao je komesar za izbeglice Vladimir Cucić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Svi migranti su smešteni u prihvatne centre i nema ih više po parkovima, a kada je reč o broju tražilaca azila, on je, prema rečima Cucića, promenljiv.

“Veliki broj je izrazio nameru da zatraži azil iz proceduralnih razloga, ali je reč o samo stotinak onih koji će zaista i ostati u Srbiji”, kaže Cucić.

Ima i onih kojima je čekanje dosadilo pa se vraćaju u zemlje porekla.

“Ostvareno je preko 500 dobrovoljnih povrataka mahom u Avganistan, a ima i onih koji su se sami vratili do Grčke”, kaže Cucić.

Stručno uputstvo Ministarstva koje je pripremljeno maja meseca ove godine određuje procedure za upis dece migranata u škole u Srbiji, a ovih dana su predstavnici Ministarstva i nadležnih školskih uprava imali sastanke sa predstavnicima škola na kojima se govorilo o organizovanju nastave. Uputstvo Ministarstva propisuje korake koji su neophodni za upis dece izbeglica u školski sistem Srbije.

Prvi korak je podnošenje zahteva od strane roditelja ili staratelja, koji žele da njihovo dete pohađa nastavu, na koji je škola dužna da odgovori u roku od 5 dana.

Osnovna škola “Hristo Botev” i gimnazija “Sveti Kirilo i Metodije” u Dimitrovgradu spremne su za upis učenika migranata, jer su uskladu sa uputstvima Ministarstva formirale sve potrebne timove za uključivanje izbeglica u školski sistem.

U drugom koraku, stručni školski timovi za inkluzivno obrazovanje moraju da sačine Plan podrške škole u uključivanju učenika izbeglica, koji sadrži sve propisane aktivnosti za pripremu učenika.

U trećem koraku vrši se procena prethodnog znanja učenika od strane Tima, a u ovo telo mogu biti uključeni i prevodioci, nastavnici stranih jezika i pedagoški asistenti.

Nakon provere znanja škola mora sačiniti Plan podrške učeniku, kako bi školovanje za njega bilo sa što manje stresa, ali u isto vreme se mora načiniti i intenzivni program učenja jezika sredine i stranog jezika. Deci migrantima će se omogućiti i praćenje vannastavnih aktivnosti uz vršnjačku asistenciju.

Poslednji korak u upisu je priprema dokumentacije, koju je škola obavezna da vodi o svakom učeniku, a koja će sadržati podatke o njegovom napredovanju, aktivnostima i dostignućima. Ukoliko učenik napusti školovanje, roditeljima se predaje izvod iz dokumentacije napisan na srpskom i engleskom jeziku.

Т. Aleksov

Foto: DIP Production

Tekst je deo projekta „Migrantska kriza pred očima“ koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Тони Алексов е роден през 1974 година в Димитровград. Със журналистика започва да се занимава в Радио-телевизия Цариброд като ученик в гимназията, а след това двукратно е професионално ангажиран (1995-1997 и 2000-2004 г.) Накратко изпълнява длъжността на заместник-редактор. Освен като журналист, работи и като оператор и монтажьор. Покрай ангажимента в РТ Цариброд, Алексов е сътрудник на БК телевизия през 2003 г., а сътрудничи и с Радио Пирот, Плус Радио и Радио Belle amie. Обучава се в няколко семинари организирани от ANEM (разследваща журналистика, цифров монтаж, журналистика в радиото и архивиране и обработка на данни). Участник е в многобройни телевизионни игри в националните телевизии („Узми или остави“, „Милионер“, „Да ли сте паметнији од ђака петака“, „Високи напон“, „Потера“). Алексов е бивш баскетболист и в момента е треньор на детските отбори в Баскетболния клуб Димитровград. Работи в Културен център Димитровград като документарист. Автор е на няколко проекта, които там се реализират.

Без коментар

Оставете коментар