5 miliona dinara podsticaja za autohtone rase na području Dimitrovgrada

Osnovna odgajivačka organizacija „STADO“ obaveštava odgajivače autohtonih rasa da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije počelo sa isplatom podsticaja za očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja po osnovu Pravilnika o podsticajima za očuvanje biljnih genetičkih resursa.

Na području opštine Dimitrovgrad, koje je od strane Skupštine opštine Dimitrovgrad 2012. proglašeno Parkom agrobiodiverziteta, registrovano je 18 odgajivača autohtonih rasa, a njima će biti isplaćeno oko 15.486.000 dinara. Visina subvencija zavisi od vrste, odnosno od rase.

Za brdskog konja, domaćeg bivola i bušu isplaćuje se 30.000 dinara po grlu, za balkanskog magarca 10.000, za autohtone rase ovaca (karakačanska, pirotska, bardoka) i balkansku kozu po 4.500 dinara.

Osnovna odgajivačka organizacija „STADO“ iz Dimitrovgrada sprovodi mere selekcije na autohtonim rasama na gazdinstvima 45 odgajivača iz Dimitrovgrada, Pirota, Bele Palanke, Gadžinog Hana, Bosilegrada, Surdulice, Vranja, Zaječara, Kragujevca i Rače, pri čemu je najveći broj odgajivača upravo na području Dimitrovgrada.

Pravilnik o podsticajima za očuvanje biljnih genetičkih resursa možete pogledati OVDE.

Sergej Ivanov, dipl. vet.

Foto: iz albuma S. Ivanova

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар