Početkom sledeće godine startuje BBC Srbija, prijave na konkurs za radna mesta do 17. septembra

Britanski javni servis BBC početkom sledeće godine pokreće sajt BBC Srbija, a zainteresovani profesionalci se do 17. septembra mogu prijaviti na konkurs za radna mesta urednika, novinara ili reportera.

Nakon što je 2011. godine zbog ekonomske krize ugašen radijski program na srpskom, kao i albanskom i makedonskom jeziku, BBC će u Srbiji uskoro pokrenuti veb-redakciju.

Kako navode na sajtu, BBC širi mrežu redakcija širom sveta i traži ljude „pune ideja i strasti za vestima“, kao i one „koji razumeju ulogu koju širom sveta ima novinarstvo BBC-a“.

Redakcija će biti smeštena u Beogradu, a trenutno traje konkurs za urednika servisa, urednika deska, tri novinara i jednog reportera.

Glavni urednik će sa kolegama iz Londona razvijati uredničku strategiju, graditi servis koji je inovativan, uticajan i veran standardima BBC-a i raditi na stvaranju novinarskog tima. Od njega se očekuje da organizuje posao, donosi uredničke odluke i upravlja resursima. Kandidat treba da bude upućen u svetska dešavanja i da ume da ih učini relevantnim za srpsku publiku, a od njega i njegovog tima će se očekivati i rad na istraživačkim pričama.

Urednik deska će u najvećoj meri biti zadužen za dnevne aktivnosti, uređivanje materijala i razvijanje ideja za priče. Tesno će raditi sa drugim članovima tima, novinarima i reporterima, i biće odgovoran za standarde po kojima radi BBC. Poželjno je da to bude neko ko je već radio sličan posao u domaćem mediju.

Traži se i jedan reporter koji će pripremati sadržaj za vebsajt i društvene mreže, a od njega se očekuje da daje ideje i traži nove uglove. On će pratiti i „breaking news“, raditi apdejtove i razvijati priče. Sarađivaće i sa drugim kolegama u redakciji i u celom BBC-u radeći na dugoročnim temama i istraživačkim tekstovima, a kako se od njega očekuje i rad sa multimedijalnim sadržajem, reporter će morati da proizvodi i video, fotografije i audio-materijal.

Na konkurs će biti primljeno i troje novinara koji će proizvoditi i pripremati priče za objavljivanje na vebsajtu kao i na društvenim mrežama i drugim platformama, a od njih se očekuje da prate dešavanja, daju ideje, proizvode originalne priče, poput istraživačkih, kao i da rade sa multimedijalnim sadržajem. Traže se ljudi koji su već obavljali sličan posao u redakciji na srpskom.

Svi će raditi u skladu sa uredničkim standardima BBC-a. Poželjno je da imaju iskustva u digitalu, a neophodno je da odlično znaju engleski jezik. Osim radnih mesta za novinare, traži se i neko ko će raditi finansijske i administrativne poslove.

 Izvor: ndnv.org/cenzolovka

Foto: bbc.co.uk

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар