a
 

U Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena 25. likovna kolonija „Poganovski manastir“

Uz muzičko izvođenje sastava „Caribrodski orkestar“ sinoć je u Galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena jubilarna, 25. po redu likovna kolonija „Poganovski manastir“.

Prisutnim ljubiteljima likovne umetnosti obratio se upravnik Galerije Zoran Andonov, koji je između ostalog naglasio da je likovna kolonija „Poganovski manastir“ značajna manifestacija koja Dimitrovgrad nadaleko promoviše kao grad umetnosti. Prema njegovim rečima, za 24 godine postojanja kroz ovu likovnu koloniju je prošlo više od 250 slikara iz celog sveta. Zahvaljujući njihovom stvaralačkom radu nastala je umetnička zbirka kojom se, kako je rekao, Dimitrovgrad ponosi, a koja sadrži više od 500 ulja na platnu i skulptura, pri čemu više od polovine ove zbirke danas krasi prostorije ustanova i institucija u gradu.

25. likovnu koloniju „Poganovski manastir“ zvanično je otvorio opštinski većnik Slavoljub Manoilov, koji je pozdravio građane i goste iz Srbije i susednih zemalja, te iskazao zadovoljstvo što mu je pripala čast da otvori jubilarnu koloniju. Manoilov se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji ovogodišnje manifestacije i izrazio nadu da će narednih godina biti još više umetničkih stvaralaca koji će uzeti učešće u koloniji.

Upravnik Galerije Zoran Andonov poželeo je dobrodošlicu umetnicima koji će učestvovati u ovogodišnjoj likovnoj koloniji i predstavio ih prisutnoj publici. Iz Srbije, ali i iz susednih zemalja – Bugarske i Bosne i Hercegovine, dolazi ukupno desetoro umetnika: Mihaela Kamenova (Sofija), Dimitrije Kolarević (Novi Sad), Stanimir Videv (Plovdiv), Danijela Dimitrijević (Niš), Goran Mitić (Niš), Miodrag Anđelković Daja (Niš), Ivan Čolakov (Sofija), Zoran Tešanović (Sečanj), Emil Atanasov (Plovdiv), kao i Sonja Spiroska Ostojić (Banja Luka). Učesnicima likovne kolonije Andonov je poželeo da ponesu lepe uspomene iz Dimitrovgrada, ali i da u predivnom ambijentu doline reke Jerme uspešno stvaraju na svoje i zadovoljstvo ljubitelja umetnosti.

Posetioci su imali priliku i da pogledaju izložbu odabranih radova koji su nastali na likovnim kolonijama održanim ranijih godina.

Deo atmosfere sa sinoćnjeg otvaranja likovne kolonije pogledajte u našoj foto-galeriji.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар