U selu Radejna realizovana akcija „Vojni lekar na selu“

Crveni krst – Dimitrovgrad, lokalna samouprava i pripadnici Vojske Republike Srbije realizovali su danas u selu Radejna akciju pod nazivom „Vojni lekar na selu“. Opštim medicinskim pregledima odazvalo se preko 40 meštana  sela.

Doktor Nikola Jordanov, predsednik Crvenog krsta – Dimitrovgrad govori za FAR o značaju akcije.

„Akcija „Vojni lekar“ na selu u Radejni je treća po redu u poslednjih nekoliko godina koja se sprovodi na teritoriji opštine Dimitrovgrad. Pre toga je realizovana u selima Kusavrana i Donja Nevlja. Akcija obuhvata medicinski pregled, tačnije merenje krvnog pritiska, šećera u krvi, a po potrebi i EKG nalaz i davanje stručnih saveta lekara i medicinskih tehničara. Organizovanjem takvih akcija skrećemo pažnju na meštane i važnost njihovog zdravlja sa akcentom na preventivne aktivnosti.

Cilj akcije je da se pomogne meštanima u mestima gde zdravstvena zaštita nije dovoljno zastupljena zbog udaljenosti, razuđenosti terena i staračke strukture stanovništva. Jedan od ciljeva je i da se lekar što više približi pacijentu. Ljudi veruju vojnim lekarima, koji im ulivaju osećaj discipline i odgovornosti. Pregledi su bili besplatni i mogli su se odazvati apsolutno svi meštani bez obzira da li su imali overenu zdravstvenu knjižicu“, kaže Jordanov.

U selu Radejna dominira staračka struktura stanovništva i veliki broj samačkih domaćinstava. 1948. godine u selu je bilo 549 meštana i 98 domaćinstava, dok je po popisu stanovništva iz 2002. godine selo imalo 87 meštana i 47 domaćinstava. Danas u selu živi nešta više od 40 ljudi. Zdravstvenu ambulantu u Radejni dva puta mesečno posećuje lekar iz dimitrovgradskog Doma zdravlja. Pregledi se vrše četvrtkom u periodu od 08:00 do 10:00 časova.

Medicinske preglede u okviru akcije „Vojni lekar na selu“ u Radejni vršili su pripadnici 39. Logističkog bataljona u Nišu, potporučnik doktor Jovana Maksimović, tehničar-bolničar Suzana Milovanović, pomoćni radnik Ivica Mihajlović, kao i poručnik komande Treće brigade Kopnene vojske u Nišu Bojan Maksimović. Pored njih u akciji su učestvovali Nikola Jordanov, predsednik Crvenog krsta u Dimitrovgradu i Vesna Todorov, sekretar u ovoj humanitarnoj organizaciji.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар