a
 

XIII „Balkan teatar fest“ u Dimitrovgradu počinje 5. oktobra

XIII Međunarodni pozorišni festival „Balkan teatar fest“ počinje u četvrtak, 5. oktobra.

Kako portal „Far“ saznaje u Centru za kulturu, ove godine poštovaoci pozorišta u Dimitrovgradu moći će da pogledaju ukupno šest predstava, pri čemu će se pored domaćina, dimitrovgradskog pozorišta „Hristo Botev“, pred lokalnom publikom predstaviti i pozorišta iz Beograda, Sofije, Pirota i Vrace.

Na repertoaru će se, kaže rukovodilac pozorišta „Hristo Botev“ Delča Gigov, naći predstave različitih žanrova, pri čemu su tri od šest predstava komedije, jedna drama, a publika će imati priliku da pogleda i žanrovski nešto specifičnije komade – monodramu i mjuzikl.

Ovogodišnji festival biće otvoren komedijom „Nišan“, po tekstu Srbislava Minkovića i u režiji Slobodana Aleksića, koju će glumci dimitrovgradskog pozorišta „Hristo Botev“ izvesti 5. oktobra.

Za 9. oktobar, ponedeljak, zakazana je gostujuća predstava iz Beograda – „Laži me“, koju je po tekstu Saše Simonovića režirao Dragoslav Dabić. U predstavi učestvuje i Aleksandar Dunjić, svima poznat po svojoj ulozi Ćirka u seriji „Bela lađa“.

BTF 2016: “Poslednji strastven ljubavnik”, Teatar “Sofija”

10. oktobra publika u Dimitrovgradu moći će da uživa u mjuziklu „La“, koji su napisali Raško Mladenov i Konstantin Cekov, a režirao Raško Mladenov. Predstavu izvodi „Siti mark art centar“ iz Sofije.

Narodno pozorište iz Pirota gostuje 11. oktobra, monodramom „Kako sam postao filmadžija“, po tekstu Zorana Mijaljevića i u režiji Zorana Živkovića Žuće.

U petak, 13. oktobra, na scenu ponovo stupa dimitrovgradsko pozorište i komedija „Ženidba“ Nikolaja Vasiljevića Gogolja, koju je režirala mlada rediteljka iz Dimitrovgrada Tamara Jankov.

BTF 2016: “Još jednom, ako dozvolite”, “Dramsko-lutkarsko pozorište” Vraca

Festival se zatvara u ponedeljak, 16. oktobra, dramom „Nora“ Henrika Ibzena u izvođenju „Dramsko-lutkarskog pozorišta“ iz Vrace. Režiser predstave je Nik Apr.

Sve predstave će biti održane u velikoj sali Centra za kulturu sa početkom u 19:30 časova, izuzev monodrame pirotskog Narodnog pozorišta „Kako sam postao filmadžija“, čije je izvođenje planirano na letnjoj sceni Narodne biblioteke „Detko Petrov“. U slučaju lošeg vremena, i ova predstava biće odigrana u Centru za kulturu.

Ulaznice po ceni od 150 dinara biće u prodaji od ponedeljka. Kao i prethodnih godina, zainteresovani će moći da kupe i stalnu ulaznicu za sve predstave, koja ove godine košta 500 dinara.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov / Ivica Ivanov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Сподели публикация
Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар