Počela vakcinacija protiv virusa gripa

U „Domu zdravlja“ u Dimitrovgradu u toku je vakcinacija protiv virusa gripa. Za tu namenu dimitrovgradska zdravstvena ustanova dobila je 530 Vaxigrip vakcina. Vakcinacija se vrši radnim danima od 07:00 do 21:00 čas u previjalištu hitne službe u „Domu zdravlja“.

O virusu gripa, uzrocima, značaju, zaštiti i o osobama koje spadaju u rizične grupe za FAR govori dr Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine u „DZD“.

„Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije koja svake godine predviđa uzročnike virusa gripa, vakcina za sezonu 2017/18 pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N3 i B virusa gripa. Grip je bolest koja se brzo prenosi. Izazivaju je različiti sojevi virusa gripa koji se menjaju svake godine, te je zbog toga neophodna vakcinacija. Najveći rizik za dobijanje gripa je u periodu od oktobra do marta meseca. Zbog toga je sada optimalno vreme za vakcinaciju, mada može i kasnije jer je vreme potrebno da se stvori imunitet 2 do 3 nedelje posle davanja vakcine.

Nemoguće je predvideti kada će grip stići u naše krajeve, tako da je ovaj period najpogodniji za vakcinaciju, kako bi se zaštitili na vreme. Odrasli dobijaju jednu dozu od 0.5 ml., a deca zavisno od uzrasta istu ili manju dozu. Imunitet traje 6 do 12 meseci. Što više osoba se vakciniše, to je manji rizik od epidemije gripa. Sezonska trovalentna vakcina posebno se preporučuje visoko rizičnim grupama, osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom.

Potrebno je vakcinacijom obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zaposlene u ustanovama koji obavljaju zdravstveenu delatnost, a isto tako i zaposlene u javnim službama. Kontraindikacije se javljaju ako postoji alergija na aktivnu supstancu ili na bilo koju pomoćnu supstancu, kao i alergija na jaja. Vakcinaciju treba odložiti ukoliko postoje akutne infekcije, kao i kod umerenih ili jakih febrilnosti. Komplikacije su veoma retke i blage, uglavnom u vidu otoka i crvenila u trajanju od nekoliko dana. Kod nekih osoba se javlja curenje nosa i blagi kašalj. Takođe, vakcine protiv gripa se mogu koristiti u svim stadijumima trudnoće jer nije dokazan štetan uticaj vakcine na plod i majku. Ipak, najsigurnije je primiti vakcinu u drugom i trećem tromesečju trudnoće“, kaže Jordanov.

Svi koji spadaju u rizične grupe i žele da se vakcinišu, treba da se jave izabranom lekaru koji sagledava njihovo zdravstveno stanje, izdaje nalog za davanje vakcine i sa tim nalogom pacijenti se javljaju u previjalište gde primaju vakcinu. Pacijenti sa terena javljaju se terenskom lekaru.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар