a
 

Predstava „Laži me“ obeležila drugo festivalsko veče „Balkan teatar festa“

Nakon uspešnog predstavljanja komedije „Nišan“ u izvođenju dimitrovgradskog pozorišta „Hristo Botev“, druge festivalske večeri „Balkan teatar festa“ publici u Dimitrovgradu predstavilo se gostujuće pozorište iz Beograda komadom „Laži me“.

Nastala po tekstu Saše Simonovića i u režiji Dragoslava Dabića, komedija „Laži me“ postavila je pred gledaoce niz pitanja koja se tiču prirode i mogućnosti opstanka dugogodišnje bračne veze.

Aleksandar Dunić u ulozi hipohondričnog i do granica opsesije opterećenog smrću Lepomira, i Sandra Bugarski, kao njegova supruga Ružica, nezadovljna, džangrizava, ali energična i željna promena, izneli su pred publiku duodramu koja na svojevrstan način prikazuje brak u malom – vezu u kojoj se, nakon dvadeset i pet godina, neminovno nakupilo podosta laži i nezadovoljstava.

Na železničkoj stanici na kojoj je vreme stalo, kroz supružničke dijaloge u kojima gorčina i sarkazam često nadvladavaju humor, postepeno se razotkriva niz laži koje su se provlačile kroz protekle godine, ali i daje odgovor na pitanje ko je, makar u ovom braku, onaj ko “vuče konce” i koliko su radikalni potezi koji se moraju povući u cilju spasenja ne samo veze, već i ljudi koji su zapali u kolotečinu i beznađe.

Sudeći po reakcijama publike, posetioci “Balkan teatar festa” bili su zadovoljni i drugom festivalskom večeri, a uz uručenje zahvalnice za učešće u festivalu rukovodilac pozorišta “Hristo Botev” Delča Gigov poželeo je gostima iz Beograda da obeleže i zlatnu svadbu u stotom izvođenju predstave.

Program „Balkan teatar festa“ nastavlja se večeras, kada će sa početkom u 19:30 časova u velikoj sali Centra za kulturu nastupiti „Siti Mark Art Centar“ iz Sofije, koji će izvesti mjuzikl „La“.

D. Jelenkov

Foto: Toni Aleksov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар