Zoran Babić: Do 15. decembra gotova Obilaznica oko Dimitrovgrada

Na delu obilaznice oko Dimitrovgrada, na istočnom kraku Koridora 10, izvode se intenzivni radovi na iskopu kosine Gradinje i asfaltiranje, a v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić je danas najavio da će ta obilaznica biti potpuno gotova do 15. decembra, prenosi Tanjug.

Babić je obišao radove na kosini Gradinje zajedno sa delegacijom Svetske banke, koju je predvodio šef  Kancelarije SB u Srbiji Stiven Ndegva, kao i sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastruksture.

On je precizirao da se završava preostalih 750 metara leve trake i oko 900 metara desne trake na obilaznici oko Dimitrovgrada, uz samu granicu sa Bugarskom.

“Trenutno se izvode radovi na iskopu i odvozu 40.000 kubika (stenske mase) sa kosine Gradinje”, rekao je Babich.

Dodao je da se na tom delu radi i na drenažnom sistemu.

Babić je podsetio je da je na obilaznici oko Dimitrovgrada, koja je duga 8,67 km, dva puta bio raskidan ugovor sa izvođačima zbog bankrota austrijske Alpine i ne ispunjavanja ugovornih obaveza od strane bugarske kompanije Trejs.

“Ali, po onom starom srpskom pravilu – treća sreća, evo uspevamo da završimo ovu deonicu, koja je dosta teška za gradnju”, dodao je Babić podsetivši da je na obilaznici izgrađeno sedam mostova, dva tunela – Progon i Pržojina Padina.

Na obilaznici oko Dimitrovgrada je izgradjena i petlja Gradina kojom se pravi veza između autoputa i carinske zone.

“Na zahtev ljudi koji žive u Dimitrovgradu i lokalne samouprave, biće napravljena veza između autoputa i Dimitrovrada. Uradili smo projektnu dokumentaciju, dobili dozvolu i spojićemo Dimitrovgrad sa autopute”, rekao je Babić.

Objašnjava i da je u prvobitnom projektu bila preiviđena veza auoputa preko petlje Gradina sa carinskom zonom Dimitrovrada, ali da je stanovnicima mnogo lakše  da imaju vezu sa autoputem do same naplatne rampe.

Ndegva je rekao novinarima da je veoma zadovoljan onim što vidi, napretkom u izvođenju radova, kvalitetom i odgovornošću u realizaciji tog projekta.

Radove na kosini Gradinje izvodi grčka kompanija Aktor, a Ndegva je osim izvodjača pohvalio i Koridora Srbije kao nadzorni organ na tom projektu i Ministarstvo gradjevinarstva.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Miodrag Poledica je rekao su izvođači, podizvođači i nadzorni organ dali maksimalni doprinos kao bi u narednih mesec i po dana imali završenu tu deonicu koja nas spaja  sa Bugarskom.

Autoput od Pirota do Dimitrovgrada, u dužini od 30,5 kilometara, na istočnom kraku Koridora 10 otvoren je za saobraćaj polovinom septembra u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Tanjug

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар