Od danas jednokratna pomoć penzionerima po 5.000 dinara

Isplata jednokratne pomoći penzionerima od po 5.000 dinara počinje danas, a novac će dobiti na isti način na koji primaju penziju na kućnu adresu, ili preko šaltera pošte i tekućeg računa, prenosi Beta.

Pomoć će primiti svi penzioneri koji su 27. oktobra ove godine bili u “isplatnoj bazi” Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, bilo da im je prebivalište u Srbiji ili inostranstvu. Za tu isplatu je namenjeno 8,85 milijardi dinara.

Jednokratnu socijalnu pomoć će primiti više od 1,75 miliona penzionera, a iz Fonda PIO ističu da će pomoć primiti i korisnici privremene naknade invalidi druge i treće kategorije invalidnosti, kao i invalidna deca koja koriste privremenu naknadu Fonda.

Prosečna penzija za oko milion penzionera u avgustu ove godine iznosila je 23.815 dinara, dok penziju manju od 10.000 dinara ima 131.193 penzionera.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je najavila da će od januara 2018. godine penzije biti povećane za pet odsto i da bi učešće penzija u bruto domaćem proizvodu moglo biti 11 odsto, što će omogućiti da se ukine zakon kojim su penzije umanjene od novembra 2014. godine.

Po njenim rečima, kada se iduće godine dostigne to učešće od 11 odsto, biće vraćeno na snagu uskladjivanje penzija dva puta godišnje.

Posle povećanja penzija za pet odsto, kako je istakla Brnabić, 90 odsto penzionera imaće nominalna primanja veća nego 2014. godine.

Izvor: Beta

Foto: pixabay.com

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар