Uručena bespovratna sredstva za osam zadruga u Srbiji, medju kojima je i zemljoradnička zadruga “Stara pojata” iz Dimitrovgrada

Uručena bespovratna sredstva za osam zadruga u Srbiji, medju kojima je i zemljoradnička zadruga “Stara pojata” iz Dimitrovgrada

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić potpisao je 23. novembra osam ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za četiri postojeće i četiri novoosnovane zemljoradničke zadruga, prenosi agencija Beta.

Pomoć su dobile zadruga “Svrljižanka” iz Svrljiga, “Lužničko pile” iz Babušnice, “Poljanica trend” iz Vranja, “Stara pojata” iz Dimitrovgrada, “Grin Milk” iz Vladičinog Hana, “Blačka blace” iz Blaca, “Zelena Zvezda” iz Leskovca i “Med i Voće” iz Vlasotinca.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga u ovoj godini.

Krkobabić je novinarima posle potpisivanja ugovora rekao da će ta sredstva omogućiti zadrugarima da se povežu i da proizvod koji imaju postane roba.

Kako je objasnio, ideja je da se prave specijalizovane zadruge, tako da one budu zaokružene organizacione, ekonomske i tehnološke celine, ali istovremeno i profitabilne.

“Zadruge će imati funkciju i da omoguće da zadrugari dodju do svega što im je potrebno kada krenu u proizvodnju, ali i da to ne plate odmah, već kada završe ciklus proizvodnje”, kazao je Krkobabić.

On  je ocenio da bi iznos pomoći zadrugama u narednoj godini morao da bude veći, ali da bi bilo poželjno da i zadrugari učestvuju sa odredjenim sredstvima, što bi ih kako je rekao “dovelo u odgovorniji položaj”.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da mlade generacije treba obrazovati da budu konkurentni proizvodjači na medjunarodnom tržištu jer “bez znanja nema progresa”.

Direktor i zastupnik novoosnovane zemljoradničke zadruge “Stara pojata” iz Dimitrovgrada je Dušica Sredojević, a potpisivanju ugovora u Beogradu prisustvovao je i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Izvor i foto: Beta

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар