Nastavljaju se radovi na rekonstrukciji zgrade Osnovne škole “Hristo Botev” u Dimitrovgradu – od danas u funkciji nova đačka kuhinja

Početak drugog tromesečja Osnovna škola “Hristo Botev” u Dimitrovgradu dočekuje sa kompletno renoviranom đačkom kuhinjom, koja je danas i zvanično otvorena za korišćenje, saznaje portal FAR od direktorke škole Katarine Simeonov.

Rekonstrukcija školske zgrade, koja je počela 14. avgusta, za sada teče veoma dobro, kaže Simeonova, i podseća da je obim radova zaista veoma veliki – reč je o pet i po hiljada kvadrata unutašnje površine, kao i kompletnoj rekonstrukciji zidova, podova, plafona, struje, sanitarija, krova, fasade, prozora i vrata.

“Rekonstruisana je struja u novom delu škole i osvetljenje je potpuno promenjeno, završeni su podovi i parket je lakiran. Takođe, završeni su i zidovi, kao i farbanje i postavljanje radijatora”, kaže direktorka Osnovne škole, ističući da se očekuje da u dogledno vreme nastava počne da se odvija i u novom, rekostruisanom delu školskog objekta.

Iako je rok za završetak kompletnih radova bio 14. decembar, odnosno 120 dana od uvođenja izvođača radova u posao, usled početnog kašnjenja, ali i sagledavanja realnog stanja stvari koje je pokazalo da su u mnogim segmentima bili potrebni dodatni radovi, rekonstrukcija će biti završena nešto kasnije.

“U stalnim konsultacijama koordinatora ispred opštine Dimitrovgrad sa Kancelarijom za javna ulaganja i gospodinom Bošnjakovićem, kao i po preporuci nadzora, izvođaču su odobreni dodatni dani za završetak radova, koji bi trebalo da budu zavšeni krajem januara”, kaže Simeonova, i apeluje na učenike, roditelje i zaposlene da imaju razumevanja i da svoje ponašanje usklade sa trenutnom situacijom.

“Nastava se odvija normalno i za sada bez bilo kakvih problema, a rad u dve smene će se nastaviti do završetka kompletne rekonstrukcije”, otkriva direktorka.

***

Da nastavni proces protiče regularno i bez većih problema, potvrđuju i analize rada škole od početka školske godine, kao i sednice stručnih organa održane povodom tromesečja, izjavila je Simeonova. Ostvarene su sve planirane aktivnosti, dok će 11 izgubljenih nastavnih dana po planu nadoknade biti realizovani u drugom polugodištu.

Uspeh učenika je na otprilike istom nivou kao i prethodnih godina – 80% učenika ima pozitivan uspeh, dok 20%, odnosno 103 učenika ima nedovoljne ocene. Negativnih ocena je ukupno 281, pri čemu je sa jednom slabom ocenom 36 učenika, sa dve nedovoljne 17, sa tri i više – 46. 98% osnovaca je u ovom tromesečju pokazalo pozitivno vladanje, dok je četvoro učenika sa vrlo dobrim, dvoje sa dobrim i dvoje sa nezadovoljavajućim vladanjem. Broj neopravdanih izostanaka je veoma mali, i uglavnom je reč o izostancima učenika osmog razreda koji, zajedno sa prvacima i petacima, imaju i najviše problema sa disciplinom.

Iako je u trenutnim uslovima nešto teže kontrolisati ponašanje učenika, prema rečima direktorke, analiza stručnih i savetodavnih upravnih organa škole pokazala je da je stanje bezbednosti u školi na zadovoljavajućem nivou, a učenici i zaposleni upoznati su sa svojim obavezama kada je u pitanju bezbednost i sprečavanje nasilja.

Ona podseća i na novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji pored zabrane diskriminacije, nasilja i političkog i stranačkog delovanja u školi uvodi i zabranu ponašanja koje vređa ugled, čast i dostojanstvo zaposlenih i ostalih u školi, ali i naglašava odgovornost roditelja za upis, redovno pohađanje i izvršavanje školskih obaveza učenika i za povredu date obaveze predviđa novčane kazne za roditelje u visini od 30.000 do 100.000 dinara. Prema rečima Simeonove, roditelji su upoznati sa promenama u zakonu, a protiv jednog učenika je vođen i vaspitno-disciplinski postupak i izrečena mera ukor nastavničkog veća, te on više ne pohađa Osnovnu školu u Dimitrovgradu. Novi zakon je pojačao i saradnju između škola i centara sa socijalni rad, pa će, kaže Simeonova, ta saradnja u budućnosti biti još intenzivnija.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov / Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар