Seminarom za poljoprivredne proizvođače u Dimitrovgradu završena trodnevna zimska škola poljoprivrede

Nakon Pirota i Bele Palanke, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Pirot organizovala je danas u edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu završni seminar u okviru tradicionalne zimske škole poljoprivrede. Seminar je obuhvatio prezentacije iz različitih oblasti – organska proizvodnja, IPARD programi, stočarstvo, unapređenje kvaliteta mleka, zadrugarstvo, voćarstvo, zaštita bilja, diverzifikacija aktivnosti na gazdinstvu i slično.

U razgovoru za portal FAR Mimica Kostić-Đorđević, stručni saradnik za voćarastvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, kaže da zimska škola poljoprivrede predstavlja jako dobru stvar za poljoprivredne proizvođače, kao i da se na ovakvim seminarima može čuti mnoštvo korisnih informacija od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje.

„Na ovom trodnevnom seminaru obuhvatamo sve grane poljoprivredne proizvodnje. Ovo je pre svega stočarski kraj, ali je i voćarstvo u ekspanziji. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača se interesuje za voćarsku proizvodnju, a mi iz poljoprivredne stručne službe smo uradili mnoštvo analiza zemljišta, koje se tiču kontrole plodnosti samih parcela koje voćari žele da podignu kao višegodišnji zasad.

Naši poljoprivredni proizvođači su uglavnom iskusni. međutim vremena su takva da se sad sve modernizovalo, tako da oni treba da prate savremene trendove u poljoprivrednoj proizvodnji. Mi im naravno stojimo na usluzi, da im sve to prezentujemo, da ih edukujemo, a ujedno i da pomognemo oko svih nedoumica sa kojima se suočavaju“, istakla je Kostić – Đorđević.

Doktor veterinarske medicine Miroslav Marinkovič, nadležni veterinar za zdravstveno stanje priplodnjaka u Stočarsko veterinarskom centru Velika Plana upoznao je prisutne poljoprivrednike sa programom selekcije, odabiranja i genetskog unapređenja govedarstva u simentalskoj populaciji, i sa veštačkim osemenjavanjem, kao jednoj od najvažnijih mera kojom se može preskočiti generacijski interval. Za portal FAR Marinković kaže da država zajedno sa lokalnim samoupravama i nadležnim institucijama u Pirotskom okrugu treba da osmisli određene mere stimulacije kojih nema na nivou države jer je ovde proizvodnja i pribavljanje hrane mnogo komplikovanija u odnosu na neke druge krajeve u Srbiji.

„Treba pomoći stočarima da dođu do adekvatne ishrane, hraniva i adekvatne genetike, jer njihova proizvodnja ne može biti ekonomična i isplativa ukoliko oni moraju da se bave stočarstvom i da budu u istom statusu kao poljoprivredni proizvođači recimo u Vojvodini. Tamo poljoprivrednici imaju dobru zemlju koja se lako obrađuje jer je ravnica, veliki je broj kišnih dana i dovoljna količina padavina koja pogoduje zemlji, dok u Pirotskom okrugu klima je okrutnija, a tereni su teži za obradu. Zbog toga, napominjem da se treba razgovarati o tome sa nadležnim državnim institucijama, da se ne pravi samo generalni plan pomoći poljoprivrednicima, već da taj plan bude specifičan za pojedina područja jer bi se time nivo kvaliteta života i prihoda seoskog stanovništva povećao, i tako bi se oni zadržali na svojim imanjima“, zaključio je Marinković.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар