a
 

U Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu održan seminar „U borbi protiv nasilja učestvujemo svi – roditelji i mi“

U Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu juče je održan seminar posvećen prevenciji nasilja, pod nazivom „U borbi protiv nasilja učestvujemo svi – roditelji i mi“. U radionicama u okviru seminara učestvovali su roditelji učenika, nastavnici i uprava škole.

Autori programa, čije su osnovne teme efikasna saradnja škole i porodice i njen društveni kontekst, oblici nasilja i procedure za reagovanje na nasilje, kao i izrada scenarija za roditeljske sastanke radioničarskog tipa na temu nasilja su Marina Pavlović, stručni saradnik-psiholog i pedagoški savetnik i Nataša Turuntaš, nastavnik srpskog jezika i pedagoški savetnik u Osnovnoj školi „Tanasko Rajić“ u Čačku.

„Jedan od važnih ciljeva razvoja škole i unapređenja saradnje i obrazovnog procesa je jačanje saradnje škole sa roditeljima, stvaranje partnerskog odnosa škole i roditelja u cilju bezbednosti dece i njihovog zdravog razvoja.

Autori i voditelji programa M. Pavlović i N. Turuntaš, bile su prijatno iznenađene zbog prisustva roditelja i konstantovale da je naša škola prva u Srbiji koja je uspela da privuče roditelje da prepoznaju značaj zajedničke edukacije i učešća na seminarima“, kaže direktor Gimnazije Snežana Simeonov.

D. Jelenkov

Foto: Gimnazija „Sv. Kirilo i Metodije“

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар