Zoran Đurov, predsednik SO Dimitrovgrad: Planirani budžet opštine za 2018. godinu oko 773 miliona dinara

U susret 19. sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad koja je će biti održana u četvrtak, 21. decembra u 10:00 časova, ekipa portala FAR razgovarala je sa Zoranom Đurovim, predsednikom lokalnog parlamenta.

Osim predloga odluke o budžetu za narednu godinu, na dnevnom redu sednice naći će se i tačke koje su uzajamno povezane sa ovom odlukom među kojima su – odluka o lokalnim komunalnim taksama, o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zamljiišta, o visini naknade za usluge koje vrši Opštinska uprava, o visini boravišne takse, o Kadrovskom planu organa, stručnih službi i posebnih organizacija opštine Dimitrovgrad za 2018. godinu, kao i rešenja o davanju saglasnosti na Program rada sa finansijskim planom za 2018. godinu JP „Komunalac“ i ostalih korisnika budžeta čiji je osnivač opština.

Jedna od tačaka koja će biti u centru pažnje sednice je Budžet opštine za 2018. godinu.

Prema rečima Đurova, ukupno planirani prihodi za narednu kalendarsku godinu izbalansirani su sa rashodima i iznose 773.231.585 dinara.

„Ono što je za opštinu Dimitrovgrad najznačajnije u ovom budžetu, kao i u svakom prethodnom jeste ono šta će se raditi na teritoriji opštine u idućoj godini. Posebno bih istakao da postoje sredstva koja su predviđena u budžetu za izgradnju kanalizacione mreže u selu Gojin Dol. Takođe, planirana je i izgradnja jednog kraka kanalizacione mreže od Gornjeg Beleša prema Lukavici, kao i sanacija kanala u ulici Georgi Dimitrov. Zajedno sa Ministarstvom privrede radićemo i treću fazu izgradnje deonice puta Trnski Odorovci – Kusa Vrana“, ističe Đurov.

U saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja Repubilke Srbije, opština Dimitrovgrad planira realizaciju nekoliko značajnih projekata napominje Đurov i dodaje:

„U 2018. godini radiće se rekonstrukcija mosta u Pasterovoj ulici, kao i rekonstrukcija zgrade “Stacionara“. U planu su i radovi na toplovodnom kotlu i instalacijama u dimitrovgradskoj gimnaziji, kao i radovi na rekonstrukciji i dogradnji „Doma za stare“. Ovo su veoma značajne investicije za našu zajednicu od strane pomenute Kancelarije. Opština Dimitrovgrad nema finansijsko učešće u ovim projektima, osim kod izrade, dorade ili tehničke kontrole projektno-tehničke dokumentacije i kod finansiranja Nadzornog organa na pomenutim projektima“.

Đurov naglašava da je 15 miliona dinara u predlogu budžeta opredeljeno za javno informisanje u 2018. godini. Za ostvarivanje i unapređenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja biće izdvojeno 2 miliona dinara, dok je 13 miliona predviđeno za unapređenje javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Đurov je takođe istakao da će davanja koja se odnose na socijalu biti na istom nivou kao i u 2017. godini.

„Socijala neće pretrpeti neke određene promene što se tiče sredstava koja su bila izdvojena u 2017. godini, osim što će najverovatnije ponovo biti potpisan ugovor o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji sa Kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku“, kaže on.

Što se tiče racionalizacije radnih mesta jedinica lokalne samouprave Đurov kaže da je ona u toku i da će u godini koja je pred nama ukupno 36 radnika napustiti javni sektor, uključujući i zaposlene u JP „Komunalac“.

„U budžetu opštine za 2018. godinu predviđena su sredstva za otpremnine onima koji budu napustili javni sektor. Mi smo razgovarali sa tim ljudima i u velikom procentu postigli smo dogovor sa njima. Oni su saglasni da uzmu otpremninu i da im prestane radni odnos bilo u nekom od organa opštine ili kod indirektnog korisnika budžeta“, zaključio je Đurov.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар