Tanja Miščević: Bugarsko predsedavanje EU značajan period za nas

U Beogradu je održana tribina na temu predstojećeg šestomesečnog bugarskog predsedavanja EU, koje je šefica srpskog Pregovaračkog tima Tanja Miščević ocenila značajnim i velikim periodom razvoja Unije u kojem bi, kako je istakla, akcenat trebalo da bude stavljen na politiku proširenja, te da su zato naša očekivanja velika.

Miščevićeva je rekla da očekuje predstavljanje “Strategija za ubrzanje pristupanja i pregovora o pristupanju Srbije i Crne Gore”, koju je najavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Juner, a kojom će biti prepoznate države koje pregovaraju.

“Ali, iza te strategije, očekujemo i paket dokumenata za proširenje, koji treba da dođe u aprilu i koji godinu i po dana nismo imali”, rekla je Miščevićeva i dodala da taj paket treba da prati zaključke Saveta o proširenju.

Podsetivši da je za maj naredne godine planiran veliki samit lidera država regiona, Tanja Mišević je istakla da to za Srbiju znači da treba da “zasuče rukave”, jer nas “očekuje veliki posao”.

Moramo, kaže, da radimo mnogo više nego do sada, stavljajući pritom akcenat na poglavlja 23 i 24.

Na tribini “Od estonskog do bugarskog predsedavanja Savetu EU: Novi zamajac za politiku proširenja”, ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov je simbolično preuzeo predsedavanje od estonskog kolege Danijela Erika Šera, istakavši pritom da će jedan od prioriteta njegove zemlje na čelu EU biti i pitanje proširenja.

Vlajkov je ocenio da će majski samit zapadnobalkanske šestorke u Sofiji biti izuzetno važan za pitanje pridruživanja zemalja Balkana EU, posebno za priključenje Srbije.

Ambasador Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer rekao je da je njegova zemlja za vreme predsedavanja Savetu EU bila fokusirana na jedinstvo, ekonomiju, bezbednost.

“Estonija je uvek podržavala proširenje EU i što se nas tiče, svako ko ispuni standarde, treba da bude njen član”, rekao je Šer.

Tribinu je organizovao Centar za evropske politike.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар