NUNS odbacio optužbe Vučićeve savetnice

https://beta.rs/vesti/drustvo-vesti-srbija/81556-nuns-odbacio-optuzbe-vuciceve-savetniceNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) odbacilo je danas optužbe savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ) sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, saopštava Beta.

U pismu koje je juče Vasiljevićeva dostavila predsedniku EFJ Mogensu Bliheru Bjeregordu izražava se protest što ta organizacije nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji. NUNS je u saopštenju ukazao da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosudja i ministru policije.

Reč je o predstavnicima vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji.

Pravo je predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima medjunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udruženje i EFJ, smatra NUNS.

To udruženje ističe da se zalaže za dosledno funkcionisanje pravne države i da mu je pristup koji EFJ u planiranju posete ima u potpunosti prihvatljiv.

Izvor: Beta

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар