Planinari nastavili niz uspeha: Valentina Zareva najbolja sportistkinja Surdulice za 2017. godinu

U Surdulici je 18. januara 2018. godine, u organizaciji Sportskog saveza opštine Surdulica, održana manifestacija proglašenja najboljih sportista za 2017. godinu.

Trofejni niz planinara iz Surdulice nastavila je Valentina Tina Zareva, koja je ponela laskavu titulu najbolje sportistkinje opštine Surdulica, za veliki uspeh koji je ostvarila prošle zime, kada se popela na Kilimandžaro (5.895 m), najvišu planinu Afrike. Tina, novinarka surduličkog “Gold Radija”, osnivač Planinarskog društva „Strešer“, u poslednjih nekoliko godina ostvarila je nekoliko velikih planinarskih podviga. Prva je osoba iz Surdulice koja je zakoračila na planinu Fudži u Japanu, i jedna je od prvih troje Surduličana (zajedno sa Marinom Stanković i Miroslavom Dokmanom) koji su osvojili Elbrus, najviši vrh Evrope. Obe ekspedicije predvodio je – a ko drugi – do najbolji sportista juga Srbije i najbolji planinar u istoriji Srbije, Zoran Pavlović Paća iz Predejana. Uz brojne uspone na planine Srbije i Balkana, Tina inspiriše planinare juga Srbije da budu uporni i bave se našim najlepšim sportom.

Hrabra Tina će ovog proleća učestvovati na ekspediciji u dalekom Peruu, na Andima, kada će se penjati na vrhove Nevado Mateo (5.150 m), Piko Austria (5.320 m) i Huajana Potosi (6.080 m).

Podsetimo, pre godinu dana, za najbolju sportistkinju Surdulice za 2016. godinu proglašena je Marina Stanković.

Miroslav Dokman, rođeni Surduličanin, osnivač Planinarskog društva „Preslap“ Niš, dobio je pehar i specijalno priznanje za ostvarene planinarske rezultate, promociju Surdulice i zasluge za razvoj surduličkog sporta. Kada je Dragan Milošević Buca, proslavljeni surdulički novinar i utemeljitelj manifestacije proglašenja najboljih sportista, izgovorio ime Miroslava Dokmana i slavno ime Planinarskog društva „Preslap“, ovacije prisutnih u prepunoj sali bile su podjednako veliki stimulans, kao i srebrni pehar, za nastavak planinarskog stvaralaštva na jugu Srbije.

Posebno je istaknuta uloga Miroslava Dokmana u pokretanju jedne od najvećih planinarskih manifestacija u ovom delu Evrope – međunarodnog vlasinskog uspona na Čemernik i Gramadu. Miroslav Dokman takođe je i prvi muškarac iz Surdulice član svetskog kluba „7 summits“, i prvi koji se popeo na Elbrus i Fudži. Miroslav Dokman izjavio je da je ovo priznanje za njega najveće i najdraže u životu, veće i od članstva u klubu „7 summits“, snažnije i od utisaka sa ekspedicije u Japanu.

Planinari su najbolji sportisti u istoriji Surdulice. Godinama unazad, planinari su ti koji postižu uspehe u međunarodnim okvirima. Sve je počelo 2014. godine, kada su se Marina Stanković, Tamara Ristić, Slavoljub Radulović i Velimir Najdanović popeli na Triglav, Gran Paradizo i Mon Blan, kao učesnici alpske ekspedicije Zorana Pavlovića Paće. Naredne godine, Valentina Zareva popela se na Fudži, a Marina Stanković na Grosglokner na Alpima. U 2016. godini Marina Stanković, Valentina Zareva i Miroslav Dokman osvojili su Elbrus. Tokom 2017. godine uspehe su nizali Marina Stanković na Alpima u Austriji i Nemačkoj, Miroslav Dokman na Fudžiju i Julijskim Alpima, i naravno Valentina Zareva na Kilimandžaru.

Zato možemo sa ponosom reći da su najbolji sportisti Surdulice ikada upravo planinari Marina Stanković, Valentina Zareva, Miroslav Dokman, Slavoljub Radulović, Tamara Ristić i Velimir Najdanović.

Radosne vesti za planinarski sport saopštili su i učenici poljoprivredne škole “Josif Pančić” iz Surdulice. Ugledavši se na svoje slavne sugrađane, mladi entuzijasti oformili su planinarsku sekciju u ovoj srednjoj školi, organizovali su par uspona na Veliki Strešer i Čemernik, a sada će se učestvovati na velikim akcijama koje budu organizovali Skijaško-planinarski klub “Vlasina” Surdulica, Planinarsko društvo “Strešer” Surdulica i Planinarsko društvo “Preslap” Niš. Istovremeno, proslavljeni surdulički planinari posavetovali su mlade planinare da obavezno nastave svoje školovanje upisom željenog fakulteta, te da će im bavljenje ovim najlepšim sportom pomoći da sutradan kao studenti, kada se odvoje od svoje Surdulice, mnogo lakše savladaju sve izazove koje donosi studiranje i studentski život, lakše od onih studenata koji možda nisu iskusili lepotu i težinu boravka u prirodi, penjanja na vrhove.

Za najboljeg sportistu u muškoj konkurenciji proglašen je Nikola Stevanović iz Bokserskog kluba „Srbija“, a najbolji sportski kolektiv je Fudbalski klub „Radnik“.

Pehare i priznanja uručivali su Vladica Nestorović, predsednik Sportskog saveza opštine Surdulica, dr Aleksandra Popović, predsednica Opštine Surdulica, i Novica Tončev, narodni poslanik.

***

U isto vreme, obradovali su nas i naši prijatelji iz Planinarskog društva „Oštra čuka“ iz Sokobanje. Ovaj kolektiv dobio je priznanje Sportskog saveza opštine Sokobanja u kategoriji najbolji sportski klub u Sokobanji, a posebna priznanja za ostvarene rezultate dobili su i članovi ovog društva – Bogdan Vasilijić, Bata Trifunović i Milan Dikulić.

Treba li podsećati da je Planinarsko društvo “Oštra čuka” jedino na jugu Srbije koje organizuje tokom godine čak dve velike međunarodne manifestacije – dan planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža i uspon na Oštru čuku “1 vrh, 2 planine”. Samo tokom 2017. godine u Vrmdži je učestvovalo preko 1000 planinara , a na Oštroj čuki preko 700. Takođe, na nivou Srbije, Planinarsko društvo “Oštra čuka” među najboljima je u radu sa decom i omladinom u akcijama uređivanja planinarskih staza.

Miroslav Dokman

Foto: Surdulica – Miroslav Dokman / Anita Živković / Marina Stanković / Petar Ratković / Valentina Zareva / Sportski savez opštine Surdulica; Sokobanja – Milan Dikulić / Planinarsko društvo “Oštra čuka” Sokobanja

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар