Na dan Svetog Trifuna, praznik poznat i kao Zarezoja, u Beogradu se već tradicionalno održava okupljanje simboličnog naziva „Caribrodsko veče“. Godinama unazad manifestacija okuplja ljude koji vode poreklo iz Caribroda, a žive u Beogradu, kao i zainteresovane goste iz Caribroda.

Ovogodišnje, 29. po redu „Caribrodsko veče“, biće održano 14. februara u beogradskom restoranu „Sabor kod Marka“, sa početkom od 19:00 časova.

Organizator ovogodišnje „Caribrodske večeri“ je Udruženje Caribrođana u Beogradu „Pametnik“. Manifestaciju, kao i do sada, finansijski i organizaciono podržava Opština Dimitrovgrad, kao i Sportsko-turistički centar Caribrod, a sponzor je Mlekara „Stara planina“.

„Poziv da prisustvuju ‘Caribrodskoj večeri’ upućen je i mnogim javnim ličnostima iz javnog života Srbije, koje su poreklom iz caribrodskog kraja, pri čemu je kao deo programa planiran i kratak film o njima, kao i kratka prezentacija grada“, najavljuje Nebojša Videnov iz Udruženja „Pametnik“.

Videnov takođe ističe da su neki od ciljeva ovog relativno mladog udruženja upravo čuvanje kulturnih vrednosti i tekovina vezanih za Dimitrovgrad, te negovanje multikulturalnosti i tradicije. Na samoj „Caribrodskoj večeri“ biće predstavljeni i planovi i buduće aktivnosti Udruženja, koje je u saradnji sa Opštinom Dimitrovgrad prošle godine organizovalo i manifestaciju Festival duvačkih orkestara „Caribrod“.

Kako najavljuju iz organizacije, prisutni će moći da uživaju u hrani i domaćem piću, kao i u muzici orkestra čiji su članovi izuzetni muzičari poreklom iz caribrodskog kraja. Takođe, zainteresovani će imati priliku da razgledaju i kupe proizvode izlagača i proizvođača iz Dimitrovgrada, koji će biti izloženi na štandu Sportsko-turističkog centra „Caribrod“. Kao dodatna pogodnost, za goste kojima je potreban organizovan prevoz biće obezbeđen i linijski kombi.

Uplata po osobi iznosi 1.800 dinara, pri čemu je pored redovne moguće izvršiti i uplatu u vidu sponzorstva – lično ili na ime:
FORUM CARIBROĐANA U BEOGRADU – ,,PAMETNIK“
T.Rn: 265-1610310004298-28
U POZIVU NA BROJ (duža kolona) – BROJ STOLA / BROJ GOSTIJU

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 064/2719622 i 062/777407, kao i na Fejsbuk stranici “Caribrodsko veče”.

Kako je izgledalo prošlogodišnje „Caribrodsko veče“, možete pogledati ovde, a deo atmosfere sa okupljanja 2016. pogledajte u video-prilogu Internet portala FAR.

D. Jelenkov

Foto: Nebojša Videnov

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар