a
 

XIX Salon knjige i grafike od 12. do 19. februara u Pirotu

U ponedeljak, 12. februara, u sportskoj dvorani „Kej“ u Pirotu biće svečano otvoren XIX Salon knjige i grafike.

Na ovogodišnjem Salonu, koji će otvoriti ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević, na preko 30 štandova posetioci će moći da pogledaju i kupe izdanja više od 25 poznatih domaćih izdavača, prenose Pirotske vesti. Kompletan spisak izdavača koji će se predstaviti na Salonu možete pogledati ovde.

Bogat program ovogodišnjeg Salona nudi i sadržaje namenjene najmlađim ljubiteljima knjige, koji će moći da uživaju u susretima sa piscima Violetom Jović i Dejanom Aleksićem.

Od ponedeljka do subote biće održano više književnih promocija; između ostalog, biće reči i o delu prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Kazua Išigura, a poznati niški pisac Dejan Stojiljković i pisac i publicista Slaviša Pavlović održaće tribinu na temu „Senke nad Balkanom: istorija i fikcija“. Za subotu, 17. februar, planirana je dodela nagrada XIX Salona knjige i grafike Pirot 2018, kao i dodela nagrada autorima najboljih kratkih priča prispelih na književni konkurs Doma kulture u Pirotu. Celokupan program ovogodišnjeg Salona možete pogledati ovde.

Salon knjige i grafike organuzuje Dom kulture Pirot u saradnji sa pirotskom Narodnom bibliotekom i pod pokroviteljstvom Grada Pirota. U periodu od 12. do 19. februara Salon će biti otvoren za posetioce od 10:00 do 20:00 časova. Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 30 dinara za decu i 50 dinara za odrasle, a u ponudi su i porodične ulaznice po ceni od 100 dinara.

D. Jelenkov (Izvor: Pirotske vesti)

Foto: pixabay.com

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар