U Beogradu prezentovana inicijativa za osnivanje prve evropske teritorijalne grupacije za saradnju između Srbije, Bugarske i Rumunije

Kopredsednik Euroregiona Nišava Vladica Tošić iz Pirota učestvovao je u radu konferencije pod nazivom „Nova strategija proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan i EU susedi – Primer Rumunije“, koja je 7. februara održana u Beogradu.

Kako je saopštio medija tim Euroregiona Nišava, Tošić je prezentovao inicijativu za osnivanje prve evropske teritorijalne grupacije za saradnju između Srbije, Bugarske i Rumunije – EGTC EUROBALKAN BG/RO/SRB, koja pruža brojne mogućnosti za efikasnu, institucionalizovanu i održivu prekograničnu i regionalnu saradnju u korist građana.

Konferenciju su organizovali Centar za spoljnu politiku i fondacija Hanns Seidel u Srbiji, a događaju su prisustvovali ambasadori Rumunije i Bugarske u Srbiji, Oana-Kristina Popa i Radko Vlajkov.

Euregion Nišava, u saradnji sa opštinama i gradovima pograničnih regiona Srbije, Bugarske i Rumunije inicira učešće u programima Evropske Unije celog regiona. Unapređenje regionalne saradnje je važan dugoročni cilj pošto bez uzajamnog poverenja, razmene iskustava i iskorišćenja ljudskih potencijala, region i velika evropska porodica ne mogu da stvore komparativnu prednost. Euregion Nišava vidi EGTC kao organizaciju koja je voljna da se suoči sa izazovima kako bi doprinela opštem razvoju regiona, saopštio je medija tim.

Izvor i foto: Euroregion Nišava

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар