Zimske razglednice iz istočne Srbije: Uspon na planinu Deli Jovan

Planinarsko društvo “Preslap” iniciralo je akciju na planini Deli Jovan, u istočnoj Srbiji. Deli Jovan pripada ogromnom masivu Karpata, i nalazi se između Negotina i Bora. Deli Jovan je u središtu trougla koji čine reka Dunav i gradovi Negotin i Bor. Deli Jovan je pitoma planina, u čijim lepotama se može podjednako uživati i leti i zimi.

Planinarsko društvo „Preslap“ svojim aktivnostima želi da izgradi planinarske mostove između južne i istočne Srbije. Planinari sa juga Srbije ne organizuju akcije u ovim krajevima previše često, i zato će „Preslap“ tokom 2018. godine svoje članove i prijatelje voditi i u Lazarev kanjon, i na planinu Stol kod Bora, a veliki jesenji uspon na Rtanj biće najbolja prilika za susret planinara na planini koja se može svrstati i u planine južne Srbije i u planine istočne Srbije.

U usponu na Deli Jovan, koji je održan u nedelju, 11. februara 2018. godine, učestvovalo je pedesetak planinara iz Niša, Aleksinca, Sokobanje, Zaječara i Skoplja.

Desetak članova „Preslapa“ iz Zaječara, popularnih „ajduka“, učinilo je sve da se planinari na Deli Jovanu i u selu Sikole podno negotinske strane Deli Jovana osećaju kao kod kuće.

Za ovu priliku, odabrana je maršruta sa istočne, negotinske strane planine, iz sela Sikole, preko Stevanskih livada, do vrhova Mali Deli Jovan (693 m), Veliki Deli Jovan (973 m), bezimeni vrh (1141 m) i Crni vrh (1137 m), te povratkom u Sikole. Dužina ove staze je 26 km. Zanimljivo je da najviši vrh planine nema ime, iako se na njemu nalazi impozantan objekat televizijskog repetitora, najstariji i najveći u Srbiji.

Zimski ambijent planinare je dočekao već u selu Sikole na oko 380 m nadmorske visine. Sveže napadali sneg nije, međutim, predstavljao veliku prepreku za grupu koju je maestralno vodio Berislav Trajković iz Planinarskog kluba „Železničar“ iz Aleksinca.

Berislav, jedan od najzaslužnijih pojedinaca za razvoj planinarstva na jugu Srbije i eskspanziju manifestacija u zadnjih desetak godina, odličan je poznavalac Deli Jovana i osmislio je izuzetno zanimljivu maršrutu koja je učesnicima predstavila Deli Jovan u potpunosti. I bogato i puno života selo Sikole, i Stevanske livade kao popularno izletište i potencijalni skijaški centar, i gustu stoletnu šumu u koju, kada se zakorači, stiče se utisak da čovek ovde nikada boravio nije… i ono najlepše – četiri vrha Deli Jovana, gde su Mali i Veliki Deli Jovan odvojeni dolinom, a potom Veliki Deli Jovan, bezimeni vrh i Crni vrh poređani kao u nizu.

Po vedrom danu, što na ovoj akciji nije bio slučaj, sa Deli Jovana se jasno vide i Dunav i Karpati u Rumuniji, i brojne planine istočne i centralne Srbije, sve do Rtnja.

Većina planinara sada je prvi put pohodila Deli Jovan i jedva čeka da ponovo dođe i na Deli Jovan i na ostale planine istočne Srbije. Mostovi koje grade planinari najlakše se prave i najstabilniji su.

Miroslav Dokman

Foto: Miroslav Dokman / Miroslav Lazić / Petar Ratković

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар