a
 

Počeo XIX Salon knjige i grafike u Pirotu

U hali „Kej“ u Pirotu sinoć je otvoren XIX Salon knjige i grafike.

Salon je otvorio poznati književnik Vladimir Pištalo, a prve večeri održana je i promocija njegovog najnovijeg romana „Sunce ovog dana – pismo Andriću“. Prisutnim posetiocima na otvaranju su se obratili i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, kao i direktor pirotskog Doma kulture Miško Ćirić.

U periodu do 19. februara posetioci Salona moći će da pogledaju i kupe veliki broj naslova preko 25 domaćih izdavača, kao i da proprate niz književnih promocija. Susreti sa poznatim piscima predviđeni su i za najmlađe ljubitelje knjige, a planirana su i svakodnevna izvlačenja vaučera, kao i dodela poklon-paketa u završnici Salona, najavljeno je na otvaranju.

U okviru Salona knjige i grafike, kao i prethodnih godina, biće dodeljene i nagrade autorima najboljih kratkih priča pristiglih na konkurs Doma kulture u Pirotu, na koji je ove godine prispelo više od 250 radova.

Kompletan program ovogodišnjeg Salona možete pogledati ovde.

Salon knjige i grafike organizuje Dom kulture Pirot u saradnji sa Narodnom bibliotekom i Sportskim centrom Pirot, pod pokroviteljstvom Grada Pirota, i uz podršku kompanija Dunav osiguranje i Tigar tajers. Salon će biti otvoren za posetioce svakog dana od 10:00 do 20:00 časova, a ulaznice se mogu kupiti po ceni od 30 dinara za decu i 50 dinara za odrasle, dok je cena porodične ulaznice 100 dinara.

D. Jelenkov (Izvor: Pirotske vesti)

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар