Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno je organizovalo zimski uspon na vrh Musala (2925 m), najvišu tačku planine Rile, Bugarske i čitavog Balkanskog poluostrva. Članovi i prijatelji Planinarskog društva „Preslap“, njih pedesetak iz Srbije, Španije, Bugarske i Makedonije, proveli su dva sadržajna i ispunjena dana na čudesnoj planini Rili. Najvažniji zadatak ispunjen je apsolutno bezbedno, besprekorno, jer svaki detalj, svaki tren boravka na Rili i uspona na njen prvenac do tančina je isplaniran.

Ova akcija bila je prva od pripremnih akcija za učešće na ekspedicijama i visokogorskim akcijama širom Evrope i sveta, na kojime će učestvovati članovi Planinarskog društva „Preslap“ i njihovi prijatelji. Vrlo uskoro smenjivaće se, kao na traci, ekspedicije na Andima, na Elbrusu, na Mon Blanu, u Japanu, visokogorske akcije na Julijskim Alpima, na Cugšpicu i Grosglokneru.

Zimski uspon na Musalu dobra je prilika da učesnici ovih ekspedicija, ali ne samo oni, provere svoju psihofizičku spremu, veštinu kretanja u snegu i ledu, korišćenje dereza, tehniku „otpenjavanja“, kretanje u grupi. Planina Rila zimi može biti podjednako surova kao, recimo, Elbrus tokom leta. Ipak, Rila ponekada, ali baš retko, može planinare dočekati srdačnom dobrodošlicom i usred februara, da ne bude previše hladno, a da celokupan ogromni masiv Rile bude suncem okupan.

To se upravo i dogodilo 17. februara 2018. godine. Naši planinari imali su idealne uslove za uspon na Musalu, a opet je bilo dovoljno prostora i izazova za proveru spremnosti i korišćenja opreme.

Iz Boroveca su se planinari odvezli žičarom do vrha Jastrebec (2369 m). Za razliku od letnjih uspona, sada se do planinarskog doma (hiža) Musala (2389 m) mora ići nešto dužim putem, jer letnja staza preseca padine Markudžika, i na ovom mestu su moguće lavine. Zato se svi planinari zimi sa Jastrebeca spuštaju do doline reke Musalenska Bistrica, i uzvodno, širokom i bezbednom stazom, dolaze do hiže Musala.

Kod hiže Musala naša grupa napravila je dužu pauzu, valjalo je uzeti energente, okrepiti se vodom, odmoriti i odatle skrenuti na zimsku stazu. Popularna letnja staza iznad hiže Musala zimi je pretrpana snegom i neprohodna je. Zato se koristi staza koja sa istočne strane zaobilazi Donje Musalensko jezero, a onda veoma strmom deonicom penje sve do prevoja kod Alekovog jezera i ispod vrha Paleca (2603 m). Na ovom mestu se ukrštaju zimska i letnja staza. Zimi su sva Musalenska jezera zaleđena i svojom belinom poprilično odudaraju od slike u kojoj smo navikli da uživamo tokom letnjih meseci na Rili – kada se vrh Musala ogleda u kristalnoj vodi Alekovog jezera.

Posle ove strme deonice usledila je nešto blaža, do zaslona Ledeno ezero na 2721 m. Kod ovog objekta, planinari su na svoje cipele stavili dereze i krenuli na završni uspon, strm, preko oštre litice. Ova deonica osigurana je čeličnim užetom, za koje je neophodno neprestano se pridržavati i u usponu i u silasku. Ovde su česti naleti olujnog vetra. Jakog vetra, srećom, nije bilo prilikom uspona članova Planinarskog društva „Preslap“ i njihovih prijatelja, ali zbog toga koncentracija svakako nije smela da padne ni u jednom trenutku.

Na samom vrhu Musala temperatura je bila koji podeok ispod nule, što je omogućilo da se planinari na krovu Balkana zadrže dobrih pola sata, fotografišu i odmore pred spuštanje sa vrha. Na strmim smerovima ispod vrha Musala, planinari su se spuštali tehnikom „otpenjavanja“, kada su, držeći se za čelično uže, licem okrenuli ka steni, i kretali unazad. Kod Ledenog ezera, planinari su skinuli dereze, i dobro poznatom stazom krenuli nazad ka hiži Musala. U Borovec su se planinari vratili pešice, jer u zimskim uslovima radno vreme žičare je skraćeno. Ipak, deonica kraj Musalenske Bistrice nije nimalo tehnički zahtevna, i relativno lako se prelazi.

Zimski uspon na Musalu iznedrio je i svoje junake. Najmlađa planinarka na najvišem vrhu Balkanskog poluostrva ovog dana je bila sedamnaestogodišnja Nevena Lekić. Osamnaest godina bavljenja planinarskim sportom, ovim usponom proslavio je Ivan Veljović. Anita Živković i Jelena Ilić prvi put su na nekom usponu prešle visinu od 2000 m i odmah je to bio vrh Musala.

Velike zasluge za održavanje ovog uspona pripadaju i vrhunskim sportistkinjama Srbije, Valentini Zarevoj i Jasminki Nikolov, koje su inicirale da ova akcija bude naknadno uvrštena u plan Planinarskog društva „Preslap“ za 2018. godinu.

Vodiči na stazi bili su Miroslav Dokman, Cvetan Cekov, Slobodan Vasković i Nenad Stevanović.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Preslap“

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар