Na Gradini zadržano oko 200 kg sumnjive garderobe

Carinski službenici su na Terminalu Gradina zbog sumnje u povredu prava intelektualne svojine poznatih brendova zadržali oko 200 kilograma tekstilne robe i obuće.

Među robom iz Turske čije je krajnje odredište bilo Brčko u BiH, pronađeno je gotovo 900 muških i ženskih košulja, trenerki, bluza, majica i haljina sa vidnim oznakama „Polo“, „Armani“, Tom Tailor“, „Adidas“, „Dsqared“, „Gucci“, „Zara“ i „Partizan“, kao i 25 pari obuće sa oznakom „Louis Vuitton“.

Granica je prva brana, između ostalog i za robu u čiju se originalnost posumnja, ali su u carinskoj praksi zabeleženi i brojni primeri zadržavanja ovakve robe i u tzv. „dubinskim kontrolama“.

Nebojša Anđelković, načelnik Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine Uprave carina kaže da su carinski propisi u ovoj oblasti, u najvećoj mogućoj meri usklađeni sa propisima EU, jer dosledna i odlučna zaštita u ovoj oblasti nije samo uslov za uspešno zatvaranje poglavlja 7 u pregovorima o pristupanju EU, već i jedan od veoma važnih preduslova za jačanje naše ekonomije, dodaje Anđelković.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар