Izložba fotografija u Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ – lep rezultat druženja mladih iz Dimitrovgrada sa mladima iz Prihvatno-tranzitnog centra

U Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu danas je otvorena izložba fotografija, nastala kao rezultat radionica na kojima su se mladi iz Dimitrovgrada upoznavali i družili sa svojim vršnjacima koji borave u ovdašnjem Prihvatno-tranzitnom centru.

Radionice i izložba organizovane su od strane Grupe za decu i mlade „Indigo“, dok je suorganizator Udruženje „Fokus Caribrod“.

Od nešto većeg broja nastalih radova odabrane su 23 fotografije koje čine zanimljivu postavku, i na specifičan način donose različite priče o mladim migrantima koje je životni put doveo baš u ovu sredinu. Sve fotografije propraćene su kraćim tekstovima koji se uglavnom pojavljuju dvojako, na srpskom i na engleskom jeziku, i posmatraču prenose emocije, misli i situacije kroz koje su ovi mladi ljudi prošli i prolaze.

Kombinacija radova u boji i crno-bele tehnike predstavlja i upečatljivu simboliku, a prelazak sa crno-belih na fotografije u boji ukazuje na to da su mladi migranti, nakon svih teških momenata koje su preživeli, u Dimitrovgradu sklopili prijateljstva koja su vratila boje u njihove živote, objašnjava Ivan Topalović iz Grupe „Indigo“, dodajući da to u isto vreme osvetljava našu sredinu kao gostoljubivu, ali i sredinu koja prihvata sve različitosti.

„Fotografije koje se mogu videti na izložbi nose zaista tešku migrantsku priču, kroz poruke koje su mladi želeli da nam prenesu. Takođe, kada govorimo o njihovom kvalitetu, fotografije su odlične i sa umetničke strane; možemo videti jednu sjajnu ekspresiju na samim radovima i u načinu na koji se predstavlja data tema“, kaže Topalović, i ističe da su upoznavanje i razmena ideja među mladim ljudima svakako nešto što ih oplemenjuje i čini boljim.

U nekoliko radionica koje su u Dimitrovgradu organizovane od početka godine učestvovalo je petnaestak mladih ljudi, za koje je ovo bila prilika da se upoznaju, razmene životna iskustva, popričaju o načinu života u različitih sredinama, o svojoj kulturi i međusobnim sličnostima i razlikama, ali i da zajedno obiđu Dimitrovgrad i upoznaju ga na nešto drugačiji način, kaže Topalović.

Prema njegovim rečima, Grupa za decu i mlade „Indigo“ pomaže prihvatnim centrima od samog početka migrantske krize, a same aktivnosti organizuju se u skladu sa idejama mladih i njihovim potrebama.

„Nadamo se da ćemo ideju za ovakve izložbe proširiti i na druge gradove, i pokazati i drugim mladim ljudima kako mogu da budu kreativni kada je u pitanju ovakav vid razmene kulture“, ističe Topalović, i dodaje da ovakve izložbe do sada nisu organizovali u drugim mestima, mada su slične akcije povezivanja mladih iz lokalne sredine sa njihovim vršnjacima migrantima uspešno sprovođene i u susednom Pirotu. Mlade prirodno povezuje upravo njihova mladost i energija, a na starijima je da razmisle na koje načine mogu da im omoguće da se još lakše i bolje upoznaju, kaže on.

Stefan Pavić iz Dimitrovgrada, koji je autor većine izloženih fotografija, zadovoljan je kako samom izložbom, tako i radionicama koje su joj prethodile, a u kojima su se ovdašnji mladi sa svojim vršnjacima upoznavali kroz razgovore, ali i kroz zanimljive igre, rešavanje zadataka i zagonetki. Cela priča za njega je, kaže, bila veoma pozitivno iskustvo koje bi, ako bude prilike, rado ponovio. Prema njegovim rečima, ideja o izložbi rodila se spontano kroz druženje i razgovore, kao što su spontano nastale i same fotografije, koje su uglavnom snimane u Prihvatno-tranzitnom centru i okolini, te u lokalnom parku. Sklonost ka crno-beloj tehnici ovde je imala ulogu i da skrene pažnju na činjenicu da život nije uvek ružičast, te da u njemu često preovladavaju i mračni tonovi, kaže mladi fotograf.

„Ne pokušavamo da menjamo svet, ali pokušavamo da učinimo da se migranti bolje osećaju u našoj sredini i da upoznaju našu kulturu“, kaže Pavić, i dodaje da je za njega bilo veoma prijatno iznenađenje kada je uvideo da neki od mladih migranata već znaju dosta o Dimitrovgradu i da su upoznati sa pričama o ovdašnjim lokalitetima, kakva je, na primer, ovde čuvena Strošena češma. „Ipak, ima i dosta toga što nisu znali, tako da smo se u celini veoma lepo ispričali“, dodaje.

Radionice i izložba fotografija, koju će zainteresovani u narednom periodu moći da pogledaju u „Sobi Detka Petrova“ u Narodnoj biblioteci u Dimitrovgradu, realizuju se u okviru projekta „Podrška obrazovanju dece izbeglica i migranata kroz formalne i neformalne obrazovne aktivnosti u školskim upravama Niš i Leskovac“ i uz podršku UNICEF-a.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар