Sjajan početak rada Planinarskog društva “Pasjača” iz Žitorađe: Održan prvi uspon od Rečice do Pasjačkog visa

Planinarski pokret juga Srbije dobio je snažan vetar u jedra osnivanjem Planinarskog društva “Pasjača” iz Žitorađe. Osnivači ovog društva su već dokazani planinari i ugledni građani opštine Žitorađa, uspešni u svojim poslovima, sa zavidnim spiskom vrhova i planina koje su pohodili i pre zvaničnog osnivanja društva.

Recimo da se minulog leta zastava opštine Žitorađa zavijorila na Musali, najvišem vrhu Balkanskog poluostrva, na akciji koju je organizovalo Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša.

Početak zvaničnih aktivnosti Planinarskog društva “Pasjača” bio je iznad svih očekivanja za 70 planinara iz Niša, Paraćina, Žitorađe, Bojnika i Prokuplja koji su 25. februara učestvovali na akciji uspona od sela Rečica do Pasjačkog visa (971 m).

Planina Pasjača leži na tromeđi oblasti Toplica, Pusta reka i Pomoravlje, na nju se usponi mogu izvoditi sa prokupačke strane, od prevoja Beli kamen, a može i sa strane Žitorađe, iz sela Dubovo, Asanovac ili Rečica.

Šta su sve članovi Planinarskog društva “Pasjača” učinili na pripremi staze, za divljenje je. Staza, ukupne dužine 19 kilometara, dakle, nimalo kratka staza, bila je besprekorno očišćena, propisno obeležena planinarskim oznakama, na stazi je postavljeno više putokaza, čak i informacionih tabli. Strme deonice bile su osigurane drvenom ogradom, a izdubljene su i stepenice na stazi. Rečička reka premoštena je sa desetak drvenh mostića. I sve su to uradili planinari iz Žitorađe, svojim angažovanjem i vrednoćom.

Staza je tako osmišljena da od niske i pitome planine Pasjače napravi kutak za avanturiste, planinarski raj. Maršruta staze je: manastir Svetog Nilole u selu Rečica – Kozarev grob – Šuplja padina – vodopad – Sandine pojate – Pasjački vis – Žitorađa. Staza sadrži i snažne uspone, i blaže delove, i silaske na Rečičku reku, koja se desetak puta prelazi, i par vidikovaca, i dva vodopada, od kojih je onaj veći kaskadnog oblika.

Akcija je počela, po želji domaćina, službom u manastiru Svetog Nikole. Uspon se odvijao u pravom zimskom ambijentu, bilo je hladno, sneg je padao, i tek u ovim uslovima od velike važnosti se pokazalo onako predano i detaljno uređivanje i osiguravanje staze.

Na kraju, planinari su bili posluženi besplatnim ručkom, više jela je bilo na meniju, i više poslastica. Svi su nazdravili za uspešan rad Planinarskog društva “Pasjača”, čiji je predsednik Srđan Janković.

Već od sledeće godine ova akcija postaće tradicionalna, a Planinarsko društvo “Pasjača” u goste će pozvati planinare iz cele Srbije. Zamisao je i da akcija ne bude održana u zimu, već u neko doba godine kada će i dan biti duži i celi predeo još atraktivniji, što će sve pojačati interesovanje planinara za dolazak u Žitorađu i okolinu.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар