Svetska latino džez atrakcija na niškom džez festival: “MATT BIANCO” NA NIŠVILU!

Jedan od najpopularnijih latino džez sastava na svetu, britanski MATT BIANCO nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festival u subotu, 11. avgusta 2108. Bend ove godine obeležava značajan jubilej – 35 godina postojanja, a u okviru svetske turneje na čijoj mapi se našao i Niš, MATT BIANCO će promovisati novi album “Gravity” koji je izdat u drugoj polovini 2017.

Ovaj po mnogo čemu specifičan sastav je za 35 godina na sceni do sada izdao 15 albuma i 8 kompilacija, a pored dominantno izraženog latino džez uticaja u njihovoj muzici  prisutni su i fank, soul, pop, bosanova, pa čak i sving elementi.

MAT BIANCO su 1983. osnovali Mark Reilly (vokal), Danny White (klavijature) i Kito Poncioni (bas). Za svoj prvi album „Whose Side Are You On?“ unajmili su manje poznatu poljsku pevačicu Basiu Trzetrzelewsku. Njeni vokalni aranžmani su dali albumu džez dimenziju kakvu Reilly i White nisu mogli očekivati i hitovi poput „Get Out Of Your Lazy Bed“ i „Half A Minute“ su ih iz samog starta pozicionirali  kao jedan od najznačajnijih bendova 1980-ih. Po imenu benda se vidi da je Matt Bianco lično ime, ali to je ustvari izmišljeno ime stvoreno pod uticajem špijunskog sveta tajnih agenata koji je dao koncept njihovoj muzici i liku. “Voleo sam teme iz špijunskih filmova 50/60/70-ih”, svojevremeno je izjavio Mark Reilly.

Basia i Danny White su napustili grupu nakon prvog albuma da bi krenuli solo karijeru sa Sonijem, pod imenom Basia. Sada bez muzičkih partnera, Mark Reilly je našao klavijaturistu i sešn muzičara Mark Fishera i snimio sledeći album Matt Bianca (nazvan po sebi) na kome se našao veliki hit “Yeah Yeah”, a pratila ga je Evropska turneja gde su nastupali pred više od 250.000 ljudi.

Nakon sledećeg albuma sa Warner Brothers-ima – “Samba In Your Casa” (1991), Reilly i Fisher su se rastali sa svojom kompanijom i krenuli snimanje na svoju ruku. Od tada su snimali albume u sopstvenim studijima i nudili ih nezavisnim distributerima širom sveta. Na ovaj način su stekli potpunu umetničku slobodu ali su ipak dobili ugovore sa ZYX Music, sa Intercord-om u Evropi i JVC-Victor u Aziji. Stekli su veliku bazu lojalnih fanova u Japanu i ostatku Azije sa albumima “Another Time Another Place”, “Gran Via”, “World-Go-Round”, “A/Collection”, “Rico” i “Echoes”, koji su prošli sa velikim uspehom.

Nakon toga, Basia i Danny White su se pridružili Mark Reilly-ju kada je Matt Bianco reoformljen u originalnom sastavu 2003., nakon tačno 20 godina. 2004. Matt Bianco je izdao album “Matt’s Mood” za prestižni Universal Records. Naredne godine su krenuli na svetsku turneju koja je najbolje posećena u Velikoj Britaniji, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

2009.Mark Reilly i Mark Fisher su ponovo udružili snage i izdali album “HiFi Bossanova” za nemačku izdavačku kuću Edel i nastavili su sa uspešnim koncertnim aktivnostima na jazz festivalima širom sveta .

2012. Izlazi album “Hideaway”, a Mark Reilly, želeći da proširi svoju kreativnu stranu, udružuje se sa holandskim bendom New Cool Collective da bi zajedno snimili album nazvan “The Things You Love” (New Cool Collective – Mark Reilly/Matt Bianco) koji je, zajedno sa koncertima širom Holandije, bio odlično pozicioniran na tržištu nakon što je izdat novembra 2015. Album je izdat za svetsko tržište za JVC/Edel i turneja je počela u martu 2016 i nastavila se 2017. sa velikim uspehom.

Novi album benda MATT BIANCO – Gravity izdat je prošle godine i na njemu gostuje veliki broj novih muzičara iz sveta džeza. Sniman je u Brikstonu, Londonu i Stokholmu u saradnji sa jazz saksofonistima Dave O’Higginsom i Magnus Lindgrenom, a umiksovan od strane Marka u njegovom studiju u Londonu.

U subotu, 11. avgusta na Nišville jazz festival, publiku očekuje sofisticirana i vrlo kvalitetna svirka prekaljenih muzičara iz Velike Britanije, koji će pokušati da 35 godina karijere sublimiraju u nezaboravan i nadasve originalan MATT BIANCO jazz live perfomans.

Izvor: Nišvil




Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар