Povodom Međunarodnog dana žena u dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba slika pod nazivom „Ženske ruke“

Povodom Međunarodnog dana žena sinoć je u galeriji „Metodi Meta Petrov“ u Dimitrovgradu otvorena izložba slika pod nazivom „Ženske ruke“. Autor izložbe je dr Jelena Pavličić, istoričar umetnosti iz Beograda. Postavka sadrži ukupno 21 sliku (ulje na platnu), delo likovnih umetnica koje su učestvovale u Međunarodnoj likovnoj koloniji „Poganovski manastir“ u periodu od 1994. do 2013. godine.

Izložbu je otvorio upravnik Galerije Zoran Andonov, koji je između ostalog rekao da Centar za kulturu – Dimitrovgrad i galerija Metodi Meta Petrov organizuju ovu izložbu kako bi dali doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost i veći društveni prostor za pripadnice nežnijeg pola.

Dijana Jelenkov, mlada dimitrovgradska književnica pročitala je deo teksta o izloženim radovima i ženskom likovnom stvaralaštvu uopšte, koji je napisala autor izložbe Jelena Pavličić.

„Posebno i veće interesovanje za stvaralaštvo žena nije retko ili iznenadno u veku u kome živimo. Ono dolazi najčešće s one strane borbenih pregnuća za ravnopravnost svake vrste između muškaraca i žena. Zapažanje da je harmonija tog odnosa narušena, ili da je nije ni bilo, odnosi se najpre na nejednaku zastupljenost pripadnika oba pola u obavljanju različitih poslova. Iz, danas brojnih, feminističkih studija, ali i iz istorije civilizacije, jasno je da se takav utisak davno utvrdio na klackalici privatno-javno. Naime, domen javnog prostora okupiran je delovanjem i odlučivanjem muških pripadnika društva, dok je dom kao prostorni okvir privatnog života na raspolaganje bio dat ženi. Ženska kreativnost i njeno viđenje sveta ospoljavali su se u porodici i kući kao malom univerzumu.

Primer ženske pojave koja postaje simbol promena i nagoveštaja novih umetničkih slobda u Srbiji je Nadežda Petrović. Ona snažno zadire u suštinu društvenih i kulturnih pitanja nekadašnje Srbije i reaguje na njih aktivno delujući kao bolničarka i umetnica, odnosno kao kulturna radnica u širem smislu. Poznato je da je 1905. Organizovala Sićevačku koloniju kao prvu jugoslovensku manifestaciju te vrste i prvu na Balkanu“ – navodi se između ostalog u tekstu.

Autori likovnih ostvarenja nastalih u okviru kolonije „Poganovski manastir“ čija će dela biti izložena u dimitrovgradskoj galeriji do 28. marta su umetnice iz zemlje i inostranstva: Mirjana Denkov i Stanka Todorović iz Beograda, Branka Veselinović iz Novog Sada, Jelica Donkov Ašanin iz Niša, Marijela Konova iz Velikog Trnova, Desislava Hristova i Dolores Dilova iz Sofije, Natalija Boženova iz Moskve, Sanja Pribić iz Zagreba i dr.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар