Danas se obeležava Svetski dan voda

Svetski dan voda obeležava se širom sveta kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Svetski dan voda, 22. mart, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a od 1993. u svetu počinje obeležavanje tog ekološkog datuma.

Ove godine, Svetski dan voda biće obeležen uz slogan “Priroda za vodu”, koji ima za cilj podizanje svesti o potencijalu prirodnih rešenja problema vezanih za vodu na planeti.

Potrebe za vodom kod odraslog čoveka iznose u proseku od 2,5 do tri litra dnevno. S obzirom na to da se broj stanovnika na planeti ubrzano povećava, potreba za vodom raste.

Kako je saopštio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, veliki deo ljudske populacije je i dalje suočen sa problemima u snabdevanju zdravstveno ispravnom vodom za piće.

Broj ljudi koji su izloženi riziku od poplava danas iznosi oko 1,2 milijarde. Najmanje 65 odsto šumskog zemljišta je u degradiranom stanju, a od 1900. godine je ljudskom aktivnošću izgubljeno između 64 do 71 odsto prirodnih močvara.

Izvor: N1 / Autor: Beta

Foto: pixabay.com

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар