“Kad progovoriš, tvoje mišljenje je sloboda”

Kantautor Đorđe Balašević izjavio je za televiziju N1 da nikada nije imao ništa lično protiv bilo kog predsednika države, ali da je bio “protiv sistema, zbog kojeg se, recimo moj grad bombarduje”, te da je zbog svojih javnih stavova bio, ali da je i danas zabranjivan, a njegove pesme cenzurisane.

“Sigurno nikad Slobodan Milošević nije rekao ‘zabranite ovog Balaševića’, nego su to uradili neki urednici radio stanica…Uvek se nađu ti preplašeni”, rekao je Balašević u emisiji “360 stepeni” na N1.

O najnovijoj pesmi “Dno dna” kaže da je “odjeknula u regionu”.

“Pesma je strašno odjeknula u regionu…Moja domovina se zove region. I svi su rekli ‘e ovo se odnosi i na nas’. A napravio sam je za beogradski koncert, neki lik na pumpi mi je rekao ‘Ej brate napiši nešto i za ove danas’”, rekao je Balašević.

Kako je rekao, promene su čini mu se, uvek na gore.

“Očekivao sam od novih generacija da će rešiti probleme, očekivao sam nove face, ekonomiste, stručnjake, da će oni biti tu, međutim, sad su se samo malo pomešale karte, svi su i dalje tu”, kaže Balašević.

Na pitanje gde grešimo kaže da je problem što su novi klinci “zbunjeni”.

“Slučajno sam u vreme beogradskih izbora, razgovarajući s nekima koji su na izborima učestvovali rekao da je komponenta koja fali upravo ta generacija studenata, koja je sada potpuno dezorijentisana”, ocenio je Balašević. Dodaje: “Skoro sam sreo nekog klinca koji mi prilazi i kaže: ‘Slušam tebe, Cecu i Vajtsnejk’. Ja ga pitam: ‘Šta ti se to dešava u glavi? Pa ne ide to zajedno!”

Balešević je kazao da je ranije iznosio određene političke stavove, te da se odlučno protivio dolasku na vlast Tomislava Nikolića, ali da je, kada je on postao predsednik Srbije, prestao o tome da razmišlja.

“Rekao sam: Ćao, ja nemam više šta tu da tražim“, ispričao je Balašević.

“Izlazim na izbore, nagovore me moji, ali nemam velikih iluzija…Ne očekujem da se pojavi lik koji će promeniti sve preko noći, ali je dobro da se pojavi neka opcija, ne bih je nazvao opozicija, ali neka opcija koja ima mogućnosti da suprotstavi svoje mišljenje…Toga još uvek nema”, kaže Balašević.

Naglašava da nešto ipak, mora da se radi, jer ćutanje nije dobro.

“Ako ćutite, ni to nije dobro…Ne može ni da se ćuti, jer kad progovoriš, tvoje mišljenje je sloboda…U ovom momentu svako mišljenje postaje istog momenta suprotno mišljenje”, navodi Balašević.

Kritikovao je stranačke preletače, ocenivši da su politički preleti dokaz “jednog komičnog morala koji je na snazi”.

Balašević smatra da je “za Skupštinu i zvanje poslanika neophodan psihijatrijski pregled”.

“Da ispuniš neki psihijatrijski minimum…Proredila bi se Skupština kad bi neki konzilujum tu pročačkao”, kaže Balašević i dodaje: “Jedan moj prijatelj koji se bavio psihijatrijom rekao je da smo svi mi ludi, ali da nismo svi predsednici države”.

Izvor: Autonomija/N1

Foto: atvbl.com

Dno dna… Al’ sve je to vec vidjeno… Dno dna… Svi trpimo postidjeno…

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар