Nije prvoaprilska šala: Na Jastrepcu sva četiri godišnja doba u jednom danu

Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša još jednom je pokazalo svoj snažan kapacitet u organizovanju planinarskih akcija i okupljanju planinara iz mnogih krajeva. U nedelju, 1. aprila 2018. godine, Planinarsko društvo “Preslap” izvelo je uspon na planinu Veliki Jastrebac, na stazi od Ribarske Banje do vrha Pogled (1482 m), uz učešće osamdesetak planinara iz Niša, Zaječara, Ražnja, Žitorađe, Leskovca i Sofije, te je akcija imala i međunarodni karakter.

Inicijator akcije bio je Novica Andrić, član Planinarskog društva “Preslap” i veliki zaljubljenik u planine juga Srbije.

Planinari su doživeli, u jednom danu, a da to nije prvoaprilska šala – i da ih greje jako sunce, i da pada snažna kiša, i da ih zahvati snežni kovitlac, na kraju da po njima pada silan grad!

Veliki Jastrebac je najšumovitija planina na Balkanskom poluostrvu, po gustini šume i po raznolikosti vrsta drveća. Svojim položajem, Veliki Jastrebac dominira područjem između Zapadne i Južne Morave i reke Toplice, između oblasti Rasina i oblasti Toplica, između Radan planine i Kopaonika. Upravo zbog ovakvog položaja, Veliki Jastrebac je istovremeno i planina Kruševca, i Prokuplja, i Aleksinca, i Blaca, i Niša.

Najviši vrh Velikog Jastrepca je Velika Đulica (1491 m), na koji pristup nije dozvoljen zbog vojnih objekata. Nedaleko od Velike Đulice je impresivni Pogled (1482 m). Ime ovog vrha sve govori: sa njega se može videti više od pola Srbije, od dalekog Ljubotena na Šar planini do Avale kod Beograda, od Kopaonika do Rtnja, Suve planine i Stare planine. Grad Niš jasno se vidi sa Pogleda, a iz Niša se isto tako lepo vidi i vrh Pogled – preko dana kao planinski vrh koji dominira na prostranom masivu Velikog Jastrepca, a noću poput ogromne upaljene sveće, jer se tada pale signalna svetla na televizijskim antenama, koje su još jedno obeležje ovog vrha.

Na Pogled planinari mogu izaći sa svih strana. Sa kruševačke strane, pre Pogleda može se izvršiti uspon na vrh Zmajevac. Do Pogleda se može doći iz topličkog kraja, preko sela Rečica. Na Pogled vodi i široki šumski put, od prevoja Grebac, prevoja koji razdvaja Veliki Jastrebac od Malog Jastrepca (946 m), a ovaj put koriste i zaposleni u antenskom sistemu na vrhu Pogled.

Planinari nekako najviše vole da se na Pogled penju stazom iz Ribarske Banje. Ova staza je najsadržajnija, a i odlično je obeležena. Dužina staze u jednom pravcu je 9 kilometara, a potrebno je savladati visinsku razliku od 900 metara. Uspon je stalan, ravnomeran, bez ikakvih prepreka i zahtevnih deonica. Od Ribarske Banje najpre se “stazama zdravlja”, koje koriste i gosti ovog lečilišta, izlazi na Srndaljsku reku. Ide se uzvodno kraj ove reke, sve do raskrsnice staza, kada se levo odlazi dalje ka Pogledu, a desno skreće u selo Srndalje, poznato po staroj vodenici koja i dalje radi i etno kompleksu.

Planinari će se do Pogleda i te kako uveriti koliko su guste jastrebačke šume, ali najpre se izlazi na dva prekrasna vidikovca, dve livade, odakle se fantastično vidi ceo masiv Rtnja i ceo masiv Suve planine. Potom, kada se uđe u šumu, stiče se utisak da sunčevi zraci ne mogu proći kroz sve te krošnje. Naravno, na ovoj akciji Planinarskog društva “Preslap” šuma još nije ozelenela, ali sećamo se ranijih uspona na Pogled iz avgusta meseca, kada su vrelina i sparina letnjeg dana, i sunce koje je nemilosrdno pržilo, bivali potisnuti gustinom jastrebačke šume, koja je stvarala prirodnu hladovinu i svojom tamom pomalo čak i plašila planinare.

Šumska planinarska staza nekoliko puta preseca glavni jastrebački put koji dolazi od prevoja Grebac, i tada se vidi koliko je zapravo sadržajnija izabrana staza iz Ribarske Banje, u odnosu na jednolični i široki put iz Grebca.

Prvoaprilski, ali istinski, ozbiljni uspon Planinarskog društva “Preslap”, odigrao se kroz sva četiri godišnja doba. Do livada iznad Ribarske Banje, uspon se odvijao po sunčanom i veoma toplom vremenu, i mnogi planinari su tada nosili samo majice kratkih rukava. Potom  su oblaci prekrili Jastrebac i u trenutku je postalo znatno hladnije i svežije. U jednom trenutku, započela je jaka kiša. Ovaj prvi pljusak ličio je na letnji pljusak. Sledeći nalet kiše bila je prava jesenja kiša koja je stvorila dosta blata na stazi. Planinari su već morali da stave kabanice i kapuljače i da pokriju svoje rančeve. Posle pola sata, kiša je prestala.

Nadomak šumarske kuće i konačnog izlaska na glavni jastrebački put, na oko pola sata hoda od Pogleda, na planinare su se “obrušili” mećava, kovitlac, snežna oluja kao usred januara, vetar koji je zavijao poput čopora vukova. I opet, sve je to trajalo kratko i ni najmanje nije poremetilo odvažne planinare. Na sam vrh Pogled planinari su izašli po sunčanom vremenu, koje nije dugo trajalo, tek toliko da se ukratko baci pogled na dobar deo Srbije. Magla i oblaci brzo su se vratili na Jastrebac. Priroda je nepredvidiva – oblaci su bili gradonosni, i bele “konfete” su se sručile na vrh Pogled, kao da je akcija izvedena usred leta.

Dobro raspoloženi i odlično pripremljeni planinari naravno da su sve ove promene vremena podneli bez problema. Najiskusniji učesnik koji se popeo na Pogled bio je 76-godišnji Nikola Petković. Zanimljvo je da je posle 62 godine, prvi put od najranijeg detinjstva, na Pogled izašao 69-godišnji Vukajlo Mladenović. Mlađani Strahinja Đorđević (12 godina) iz Zaječara i Martin Stojković (9 godina) hrabro su predstavljali budućnost planinarskog pokreta, a Martin je baš na ovoj akciji proslavio rođendan. Stazu od Ribarske Banje do Srndalja i nazad prešla je i legendarna planinarka Jelena Minardi (99 godina).

Vodički tim Planinarskog društva “Preslap” činili su Nenad Stevanović, Nađica Popadić, Miloš Stamenković i Miroslav Dokman.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар