Antikviteti zaplenjeni na “Gradini” predati na privremeno staranje Narodnom muzeju i Narodnoj biblioteci u Beogradu radi ekspertize

Delegacija Uprave carina koju je predvodila Sonja Lazarević izvršila je juče primopredaju antikviteta, zaplenjenih krajem januara na graničnom prelazu “Gradina”, Narodnom muzeju i Narodnoj biblioteci, saopštava Uprava carina.

Predstavnici carinarnice Dimitrovgrad predali su Narodnoj biblioteci Srbije 34 pergamenta sa tekstom ispisanim nepoznatim pismom, radi ekspertize i privremenog staranja, budući da ova institucija kulture poseduje adekvatne smeštajne kapacitete, sa strogo kontrolisanim mikroklimatskim uslovima.

Istoga dana Narodni muzej u Beogradu je u skladu sa svojim nadležnostima preuzeo 156 kovanih novčića, kako bi izvršio njihovu ekspertizu.

Sonja Lazarević se tom prilikom zahvalila pomenutim institucijama, rekavši da je ova primopredaja rezultat veoma dobre saradnje Uprave carina sa Ministarstvom kulture i informisanja, čiji je cilj pružanje stručne pomoći u proceni predmeta zaplenjenih na osnovu sumnje u ilegalan promet kulturnih dobara. Ona je takođe rekla da Uprava carina želi da uspostavi još čvršću saradnju i sa Ministarstvom pravde, kako bismo imali tačne informacije koja su kulturna dobra zaplenjena kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

„Mi te informacije imamo na osnovu baze podataka Svetske carinske organizacije, odnosno programa `Arheo`, ali na ovaj način ćemo upotpuniti te podatke, čime želimo da se suprotstavimo onima koji se zbog velike zarade bave ilegalnom trgovinom antikvitetima.“

Pomoćnica direktora UC je istakla da su carinici odlično obučeni u ovoj oblasti i da svaki naš službenik još od 2006. godine ima Uputstvo za prepoznavanje i procenjivanje antikviteta, sa detaljnim i bogatim sadržajem i foto-materijalom, kako bi bio upoznat sa neophodnim činjenicama u vezi sa utvrđivanjem okvirnih vrednosti starih i retkih stvari, kao i načinima njihovog nedozvoljenog prenosa preko granice.

Događajima u Narodnoj biblioteci i Narodnom muzeju prisustvovali su i visoki predstavnici Ministarstva kulture i informisanja – Danijela Varušić, pomoćnica ministra u Sektoru za kulturno nasleđe, kao i Olivera Marković, viša savetnica za integralnu zaštitu kulturnog nasleđa.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар