Na graničnom prelazu Gradina prethodnih dana zaplenjeno više od tone sumnjive garderobe i tri vazdušne puške

Carinici na graničnom prelazu Gradina su u poslednjih nekoliko dana zadržali više od tone garderobe za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine, a sva tri kamiona u kojima je otkrivena kretala su se od Istanbula ka pijaci „Arizona“ u BiH.

Najsvežiji prekršaj otkriven je 20. aprila u kamionu bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka koji je među 17 tona odeće prevozio i oko 400 kilograma garderobe poznatih svetskih brendova za koju se sumnja da nije autentična.

Približno 1.500 artikala je zadržano, od čega najviše majica – oko 500 („armani“, „polo“, „živanši“ i dr.), oko 200 pari trenerki „najk“, „ribok“ i „adidas“, skoro 150 dečijih kompletića „konvers“, „adidas“ „spajdermen“ i dr., zatim oko 100 kaiševa marke „polo“ i druge robe.

Istoga dana carinici su u kamionu novosadskih registarskih oznaka koji je istom rutom prevozio oko 13,5 tona garderobe otkrili još nešto više od 40 kilograma krivotvorenih artikala, od čega skoro 250 pari muških bokserica „kelvin klajn“, „tomi hilfinger“, ali i šorceva i majica, dečijih kompletića i ženskih sakoa, u manjoj količini.

I 19. aprila je na istom graničnom prelazu zabeležen sličan prekršaj kada je u kamionu zagrebačkih registarskih oznaka koji se i sam uputio iz Istanbula ka „Arizoni“ sa skoro 25 tona garderobe pronađeno da je 600 kilograma one za koju se sumnja da je originalna.

Sumnja se da je oko 4.500 artikala bespravno nosilo nazive nekih od zvučnih brendova, od čega je najviše bilo majica – oko 1.500 sa nazivima „guči“, „tomi hilfinger“, „lakost“ „ pol end šark“ i dr. Među zaplenjenim odevnim predmetima bilo je i preko 1.000 dečijih majica sa likovima Mikija Mausa, Spajdermena i Patrolnih šapa. Tom prilikom pronađeno je još i oko 800 dečijih haljinica „mini maus“, „helou kiti“ i dr., skoro 500 pari čarapa „humel“, gotovo 400 pari bokserica „hugo bos“, „kelvin klajn“ i dr., oko 200 pari papuča „lakost“, „najk“, „živanši“, približno 140 pari dečijih kompletića „miki maus“ i „filip plejn“ i druge robe u manjim količinama.

Carinici su 20. aprila 2018. godine na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, zaplenili tri vazdušne puške, koje su bile sakrivene u zadnjem braniku jednog automobila.

Krijumčarenje je otkriveno kada je na ulazu u zemlju za detaljan pregled izdvojen automobil „ford fokus“ kruševačkih registarskih oznaka, kojim je sam putovao 41-godišnji državljanin Srbije.

Mada je prethodno rekao da nema ništa da prijavi, carinik je iz zadnjeg branika njegovog automobila izvadio tri vazdušne puške marke ,,grizli“, kalibra 5,5 i 7,5 mm.

Ljubitelj lova ili streljaštva iz Kruševca moraće da se suoči sa posledicama prekršajnog postupka zbog pokušaja krijumčarenja, koji je protiv njega pokrenut pred nadležnim sudom.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар